gastro postao
Ako voliš carbonaru, sigurni smo da ćeš uživati i u ovoj odličnoj verziji kremaste tjestenine s tikvicama!
Tjestenina, tikvice, jaja, parmezan i bosiljak - zvuči kao kombinacija iz snova! Donosimo ti recept za jednostavnu i ukusnu tjesteninu koja je idealan izbor za današnji ručak (ili večeru).
Kremasta mješavina parmezana i jaja stvara ukusan umak koji obavija svaki pramen tjestenine. Popis sastojaka je zaista jednostavan i sigurni smo da većinu već imaš u smočnici. Važno je samo da tikvice narežeš tanko, gotovo tanko poput špageta.
Priprema će ti oduzeti 20-ak minuta, a količina je dovoljna za četiri porcije. Uživaj!
Sastojci:
- 5 žlica maslinovog ulja
- 1 srednji luk, sitno narezan
- 300 g tikvica, izrezanih na trake dugačke 5 cm, debljine 2 mm
- sol i crni papar
- 400 g tjestenine (lingvina, špageta ili fusila)
- 2 cijela jaja + 2 dodatna žumanjka
- 70 g parmezana, naribanog
- nekoliko svježih listova bosiljka
Priprema:
- U velikom loncu zakuhaj vodu.
- U tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, a zatim dodaj luk i tikvice i prstohvat soli. Pirjaj ih 10-ak minuta, redovito ih okrećući drvenom žlicom dok ne omekšaju. Makni tavu s vatre.
- Kipuću vodu posoli, promiješaj, a zatim dodaj tjesteninu. Kuhaj ju prema uputama na pakiranju, neka bude al dente.
- Dok se tjestenina kuha, u velikoj zdjeli umuti jaja, žumanjke, parmezan, prstohvat soli i puno papra.
- Tijekom posljednjih minuta kuhanja tjestenine, posudu s tikvicama vrati na vatru kako bi se zagrijala te dodaj nasjeckani bosiljak.
- Ocijedi tjesteninu, zadržavajući dio vode za umak. Dodaj tjesteninu u tavu, miješajući ju s povrćem.
- Skloni tavu s vatre i miješajući vrlo brzo, dodaj mješavinu jaja te malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Nastavi miješati dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Po potrebi dodaj još malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, za dodatnu kremoznost.
Dobar tek!