Punjeni svinjeći but

Slasno svinjsko meso punjeno pršutom, šunkom i sirom prava je gozba
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 5

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 1189

Potrebno vam je

  • 1500 g svinjski but
  • 500 g kruh pšenični, bijeli
  • 150 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 1 kom jaje kokošje
  • 100 g kuhana šunka
  • 100 g gouda punomasni
  • 2 režanj češnjak
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • peršin, list
  • 1 list lovorov list
  • 1 kom mrkva, crvena
  • 250 g gljive miješane, razne
  • 2 žlica grašak zeleni, u zrnu
  • 100 g pršut
  • 1 kom luk ,crveni
  • 300 ml povrtni temeljac
  • 600 g krumpir, zreli
  • 200 g jabuka (cijela)

Priprema

  1. Meso očistite od žilica. Razrežite ga kao da razmotavate roladu da dobijete veliki odrezak. Pola žlice soli utrljajte u meso, savijte ga i ostavite da stoji dok pripremate nadjev.
  2. Izmrvite stari kruh u komadiće. Stavite ga u posudu i zalijte mlijekom. Nasjeckajte sitno peršin i češnjak pa dodajte kruhu. Dodajte još koji sastojak prema ukusu. Primjerice, mrkvu naribajte, grašak skuhajte, svježe gljive, luk, pancetu ili pršut nasjeckajte na komadiće i kratko popržite. Smjesi dodajte jaje, sol i papar pa dobro promiješajte.
  3. Razmotajte meso pa unutarnju stranu obložite kriškama šunke i sira. Nanesite nadjev ostavljajući 1 cm od rubova slobodno. Pažljivo savijte. Povežite čvrstim koncem i stavite u namašćeni lim za pečenje. Na pečenku stavite lovor, a okolo, prema želji, rasporedite krumpire i jabuke.
  4. Zalijte temeljcem ili vodom (300 ml) i vinom (50 ml). Pokrijte folijom, koju na više mjesta probušite vrhom noža. Pecite pokriveno oko 1 sat na 180°c. Nakon toga otkrijte, okrenite pečenku i pecite još 10-ak min pa opet okrenite i zapecite još 10-ak min. Izvadite da odstoji 10-15 min, uklonite konac pa tek onda režite.

Izvor Skuhatćute

Posjeti Gastro.hr