gastro postao
Slasno svinjsko meso punjeno pršutom, šunkom i sirom prava je gozba
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1189
Potrebno vam je
- 1500 g svinjski but
- 500 g kruh pšenični, bijeli
- 150 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 1 kom jaje kokošje
- 100 g kuhana šunka
- 100 g gouda punomasni
- 2 režanj češnjak
- sol
- svježe mljeveni papar
- peršin, list
- 1 list lovorov list
- 1 kom mrkva, crvena
- 250 g gljive miješane, razne
- 2 žlica grašak zeleni, u zrnu
- 100 g pršut
- 1 kom luk ,crveni
- 300 ml povrtni temeljac
- 600 g krumpir, zreli
- 200 g jabuka (cijela)
Priprema
- Meso očistite od žilica. Razrežite ga kao da razmotavate roladu da dobijete veliki odrezak. Pola žlice soli utrljajte u meso, savijte ga i ostavite da stoji dok pripremate nadjev.
- Izmrvite stari kruh u komadiće. Stavite ga u posudu i zalijte mlijekom. Nasjeckajte sitno peršin i češnjak pa dodajte kruhu. Dodajte još koji sastojak prema ukusu. Primjerice, mrkvu naribajte, grašak skuhajte, svježe gljive, luk, pancetu ili pršut nasjeckajte na komadiće i kratko popržite. Smjesi dodajte jaje, sol i papar pa dobro promiješajte.
- Razmotajte meso pa unutarnju stranu obložite kriškama šunke i sira. Nanesite nadjev ostavljajući 1 cm od rubova slobodno. Pažljivo savijte. Povežite čvrstim koncem i stavite u namašćeni lim za pečenje. Na pečenku stavite lovor, a okolo, prema želji, rasporedite krumpire i jabuke.
- Zalijte temeljcem ili vodom (300 ml) i vinom (50 ml). Pokrijte folijom, koju na više mjesta probušite vrhom noža. Pecite pokriveno oko 1 sat na 180°c. Nakon toga otkrijte, okrenite pečenku i pecite još 10-ak min pa opet okrenite i zapecite još 10-ak min. Izvadite da odstoji 10-15 min, uklonite konac pa tek onda režite.
Izvor Skuhatćute