Kremasta riža na mlijeku podsjeća na djetinjstvo

Shutterstock Kremasta riža na mlijeku
Sočna i kremasta riža na mlijeku s dodatkom vanilije, cimeta i grožđica unijet će u tvoj dom okuse i mirise djetinjstva
Vidi originalni članak

Neodoljiva kremasta riža na mlijeku neizostavna je slastica u mnogim domovima i ona koja mnoge podsjeća na djetinjstvo. Ipak, kod nekih ta asocijacija ne doziva u misli dobra sjećanja..

I ne, ne mislimo na loše djetinjstvo, nego jednostavno na one koji ovaj desert - nikada nisu voljeli. Da, ima i takvih! Znaš kad neko jelo zamisliš kao slano i jednostavno ga nikako ne možeš prihvatiti u slatkoj varijanti? E, pa tako nekako glasi i razlog zašto neki ne vole ovo jelo. 

 

za dvije osobe Kemasti puding s bananom i medom

 

Neki ju zovu i puding od riže, ali to nam se čini kao neko pretjerano profinjeno ime za - rižu na mlijeku. Jer osim uz okus, sjećanja nam naviru na sam naziv, a riža na mlijeku je ovaj put ono što nas vraća u to neko sasvim drugo vrijeme... 

Priprema se u jednom loncu s minimalno sastojaka i u samo tri koraka! Sve što trebaš napraviti jest ubaciti sastojke u lonac i povremeno miješati dok puding ne postane savršeno gust i kremast. 

Mlijeko se aromatizira cimetom i vanilijom, stoga je ovo osobito mirisna verzija prikladna sezoni. 

Kremasta riža na mlijeku

Sastojci: 

  • 6 šalica mlijeka (1 šalica = 250 ml)
  • 1 šalica riže 
  • 1/4 šalice bijelog šećera
  • 2 žličice mljevenog cimeta ili štapić cimeta
  • 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 1/4 šalice grožđica (po želji)
  • 1/2 šalice kondenziranog mlijeka (po želji)
  • 2 žlice maslaca (po želji)

 

Slasno i ukusno Isprobaj odlične palačinke od zobenih pahuljica

 

Postupak: 

  1. U velikoj zdjeli izmiješaj mlijeko, rižu, šećer, cimet, vaniliju i grožđice. 
  2. Prokuhaj smjesu na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući.
  3. Smanji vatru na lagano i kuhaj, povremeno miješajući dok riža ne postane gusta i kremasta (oko 15-20 minuta).
  4. Kad je riža mekana i kuhana, umiješaj kondenzirano mlijeko i maslac. Dodaj 1/4 šalice mlijeka SAMO ako je potrebno za željenu konzistenciju. 
  5. Ulij rižu u posude za posluživanje; pospi ju mljevenim cimetom i grožđicama. 
  6. Posluži odmah.

 

Miris Italije Ciambella - kuglof koji Talijani jedu za doručak

 

Posjeti Gastro.hr