Rižoto s kozicama i samoniklim biljem

Začinsko bilje najbolje je trgati prstima jer rezanjem se iz njega gube mirisna ulja
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 634

Potrebno vam je

  • 600 g riža, polirana (ili brašno )
  • 400 g repovi kozica
  • 1 kom parmezan
  • 1 grančica ružmarin
  • 1 kom korijen koromača
  • 1 vezica bosiljak, vezica
  • 1 kom vlasac ( listovi)
  • 1 kom đumbir, korijen
  • 1 kom peršin, korijen

Priprema

  1. Kozice operite pod mlazom hladne vode. Očistite tako da odvojite glave od repova, a repove očistite.
  2. Glave skuhajte s korjenastim povrćem kako biste dobili dobar riblji temeljac.
  3. Na tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte Carnaroli rižu, posolite, kratko pirjajte na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. Kada riža počne pucketati, podlijte ribljim temeljcem i ostavite da kuha. Povremeno miješajte.
  4. Korijen koromača nasjeckajte na ploške koje će se poput luka razdvojiti na rezance. Ako ne želite da ostanu u komadima, nasjeckajte ga sitnije. Umiješajte koromač u dopola kuhanu rižu i poklopite da uvene od topline.
  5. Prije kraja kuhanja u rižoto dodajte očišćene repove kozica koje ste kratko ispekli na malo maslinova ulja.
  6. Kada je rižoto kuhan, nasjeckajte samoniklo bilje i umiješajte ga da uvene među toplom rižom. Skinite s vatre i umiješajte kuglicu maslaca da bude kremast.

Izvor "S okusom mora i soli", Večernji list

Posjeti Gastro.hr