gastro postao
Začinsko bilje najbolje je trgati prstima jer rezanjem se iz njega gube mirisna ulja
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 634
Potrebno vam je
- 600 g riža, polirana (ili brašno )
- 400 g repovi kozica
- 1 kom parmezan
- 1 grančica ružmarin
- 1 kom korijen koromača
- 1 vezica bosiljak, vezica
- 1 kom vlasac ( listovi)
- 1 kom đumbir, korijen
- 1 kom peršin, korijen
Priprema
- Kozice operite pod mlazom hladne vode. Očistite tako da odvojite glave od repova, a repove očistite.
- Glave skuhajte s korjenastim povrćem kako biste dobili dobar riblji temeljac.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte Carnaroli rižu, posolite, kratko pirjajte na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. Kada riža počne pucketati, podlijte ribljim temeljcem i ostavite da kuha. Povremeno miješajte.
- Korijen koromača nasjeckajte na ploške koje će se poput luka razdvojiti na rezance. Ako ne želite da ostanu u komadima, nasjeckajte ga sitnije. Umiješajte koromač u dopola kuhanu rižu i poklopite da uvene od topline.
- Prije kraja kuhanja u rižoto dodajte očišćene repove kozica koje ste kratko ispekli na malo maslinova ulja.
- Kada je rižoto kuhan, nasjeckajte samoniklo bilje i umiješajte ga da uvene među toplom rižom. Skinite s vatre i umiješajte kuglicu maslaca da bude kremast.
Izvor "S okusom mora i soli", Večernji list