Rižoto s parmezanom i marmeladom od rajčice

Pustite mašti na volju pa listiće parmezana složite kao male ograde u koje ćete na riži servirati marmeladu od rajčica i ne zaboravite na timijan
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 405

Potrebno vam je

  • 300 g riža,arborio
  • 45 g luk ,crveni
  • češnjak
  • svježi timijan
  • 0.50 dl vino bijelo
  • povrtni temeljac
  • 75 g parmezan
  • 30 g maslac, slani
  • 3 kom rajčica, crvena
  • rajčica, ukuhana (konc. 10%)
  • ulje maslinovo
  • sol
  • šećer, kristal
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Kratko na maslinovu ulju pirjajte luk koji ste sitno nasjeckali, češnjak izrezan na ploškice te svježe natrgane listiće timijana.
  2. Kada je luk poprimio staklasti izgled, dodajte rižu, promiješajte da se sjedini s lukom, češnjakom i začinima te podlijte bijelim vinom.
  3. Miješajte dok vino ne ispari te dodajte povrtni temeljac u kojem će se riža lagano kuhati. Pustite da se riža sasvim skuha.
  4. Pred sam kraj umiješajte kuglicu maslaca i parmezan kako bi rižoto dobio kremastu strukturu. Po želji dodajte sol i papar.
  5. Marmeladu od rajčice napravite tako da velike rajčice ogulite, očistite od sjemenki te narežete na kockice. Na maslinovu ulju pržite kratko češnjak, žlicu pirea od rajčice te kockice rajčice.
  6. Začinite s vrlo malo šećera, solju i paprom po ukusu te kuhajte da se zgusne.

Pustite mašti na volju pa listiće parmezana složite kao male ograde u koje ćete na riži servirati marmeladu od rajčica i ne zaboravite na timijan

Izvor Ana Grgić

Posjeti Gastro.hr