gastro postao
Pustite mašti na volju pa listiće parmezana složite kao male ograde u koje ćete na riži servirati marmeladu od rajčica i ne zaboravite na timijan
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 405
Potrebno vam je
- 300 g riža,arborio
- 45 g luk ,crveni
- češnjak
- svježi timijan
- 0.50 dl vino bijelo
- povrtni temeljac
- 75 g parmezan
- 30 g maslac, slani
- 3 kom rajčica, crvena
- rajčica, ukuhana (konc. 10%)
- ulje maslinovo
- sol
- šećer, kristal
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Kratko na maslinovu ulju pirjajte luk koji ste sitno nasjeckali, češnjak izrezan na ploškice te svježe natrgane listiće timijana.
- Kada je luk poprimio staklasti izgled, dodajte rižu, promiješajte da se sjedini s lukom, češnjakom i začinima te podlijte bijelim vinom.
- Miješajte dok vino ne ispari te dodajte povrtni temeljac u kojem će se riža lagano kuhati. Pustite da se riža sasvim skuha.
- Pred sam kraj umiješajte kuglicu maslaca i parmezan kako bi rižoto dobio kremastu strukturu. Po želji dodajte sol i papar.
- Marmeladu od rajčice napravite tako da velike rajčice ogulite, očistite od sjemenki te narežete na kockice. Na maslinovu ulju pržite kratko češnjak, žlicu pirea od rajčice te kockice rajčice.
- Začinite s vrlo malo šećera, solju i paprom po ukusu te kuhajte da se zgusne.
Pustite mašti na volju pa listiće parmezana složite kao male ograde u koje ćete na riži servirati marmeladu od rajčica i ne zaboravite na timijan
Izvor Ana Grgić