Savršene pečene jabuke s hrskavim posipom

Diliara Garifullina/Unsplash Crumble od jabuka
Želiš pripremiti nešto slatko, ali nemaš puno slobodnog vremena? Crumble od jabuka je savršeni izbor za tebe!
Vidi originalni članak

Manje je više, a dokaz te teze je ovaj brzinski recept za crumble od jabuka. Priprema i pečenje trajat će manje od 45 minuta, a sastojci su dostatni za čak 6 porcija. 

Preporučujemo da upotrijebiš okrugle keramičke posudice promjera do 15 cm. 

 

pun pogodak Zasladi dan preokrenutim kolačem s jabukama

 

Odlična je vijest da crumble možeš ispeći, dobro ohladiti i čuvati u zamrzivaču do 2 mjeseca. Izvadi ga večer prije posluživanja, ostavi preko noći u hladnjaku, a zatim ga podgrij u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva. 

Crumble od jabuka

Sastojci - za sloj s jabukama:

  • 3 velike jabuke
  • 15 g rastopljenog maslaca
  • 40 g smeđeg šećera
  • 1/4 žličice cimeta u prahu

Sastojci - za hrskavi posip:

  • 130 g smeđeg šećera
  • 130 g glatkog brašna
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • prstohvat soli
  • 80 g rastopljenog maslaca

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Premaži rastopljenim maslacem 6 okruglih keramičkih posudica. Spomenutih 15 g maslaca bi trebalo biti i više nego dovoljno. 
  2. Jabuke oguli i nareži na kriške debljine 5 mm. Pospi ih šećerom i cimetom pa dobro promiješaj. Podijeli jabuke u pripremljene posudice.
  3. U drugoj posudi vilicom pomiješaj smeđi šećer, brašno, cimet i sol pa dodaj rastopljeni maslac. Kratko miješaj, sve dok smjesa ne postane grudasta, poput mokrog pijeska, a zatim je pospi preko jabuka.
  4. Peci 30-35 minuta u zagrijanoj pećnici. Znat ćeš da je gotovo kad posip poprimi zlatnu boju i jabuke omekšaju. Ako primijetiš da je posip prebrzo poprimio boju, prekrij posudice aluminijskom folijom.
  5. Uz topli desert posluži tučeno vrhnje ili sladoled od vanilije. 

 

slatki evergreen ŠTRUDLA OD JABUKA Slatki klasik koji svi obožavaju recept iz djetinjstva Kolač od jabuka i griza - najfinija i najbrža slastica

 

Posjeti Gastro.hr