gastro postao
Želiš pripremiti nešto slatko, ali nemaš puno slobodnog vremena? Crumble od jabuka je savršeni izbor za tebe!
Manje je više, a dokaz te teze je ovaj brzinski recept za crumble od jabuka. Priprema i pečenje trajat će manje od 45 minuta, a sastojci su dostatni za čak 6 porcija.
Preporučujemo da upotrijebiš okrugle keramičke posudice promjera do 15 cm.
Odlična je vijest da crumble možeš ispeći, dobro ohladiti i čuvati u zamrzivaču do 2 mjeseca. Izvadi ga večer prije posluživanja, ostavi preko noći u hladnjaku, a zatim ga podgrij u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva.
Crumble od jabuka
Sastojci - za sloj s jabukama:
- 3 velike jabuke
- 15 g rastopljenog maslaca
- 40 g smeđeg šećera
- 1/4 žličice cimeta u prahu
Sastojci - za hrskavi posip:
- 130 g smeđeg šećera
- 130 g glatkog brašna
- 1 žličica cimeta u prahu
- prstohvat soli
- 80 g rastopljenog maslaca
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Premaži rastopljenim maslacem 6 okruglih keramičkih posudica. Spomenutih 15 g maslaca bi trebalo biti i više nego dovoljno.
- Jabuke oguli i nareži na kriške debljine 5 mm. Pospi ih šećerom i cimetom pa dobro promiješaj. Podijeli jabuke u pripremljene posudice.
- U drugoj posudi vilicom pomiješaj smeđi šećer, brašno, cimet i sol pa dodaj rastopljeni maslac. Kratko miješaj, sve dok smjesa ne postane grudasta, poput mokrog pijeska, a zatim je pospi preko jabuka.
- Peci 30-35 minuta u zagrijanoj pećnici. Znat ćeš da je gotovo kad posip poprimi zlatnu boju i jabuke omekšaju. Ako primijetiš da je posip prebrzo poprimio boju, prekrij posudice aluminijskom folijom.
- Uz topli desert posluži tučeno vrhnje ili sladoled od vanilije.