Sicilijanski cannoli - kremasti smotuljci sreće

Thinkstock
Pripremi sicilijanske cannole punjene sirom prema tradicionalnom receptu
Vidi originalni članak

Cannoli su talijanski slatki zalogaji koji se sastoje od hrskavih tubica i finog kremastog punjenja. Tubice koje se pune kremom mogu se pržiti ili peći, a kremu pak možeš prilagoditi samo sebi.

Tradicionalno, punjenje se priprema od ricotte, no dodati mu možeš i mascarpone, limunovu ili narančinu koricu, čokoladu, ekstrakt vanilije, pa čak i kockice voća ili orašaste plodove. 

Donosimo recept za pripremu cannola koji se prže u ulju, no ti ga svakako možeš prilagoditi vlastitim željama i ukusu.

 

Sweety&Spicy Cantuccini – hrskavi talijanski keksi s bademima

 

Sicilijanski cannoli

Sastojci - za nadjev:

  • 2 šalice brašna
  • 1 žličica cimeta
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 100 ml bijelog vina
  • 1 bjelanjak
  • ulje

Sastojci - za nadjev:

  • 450 g ricotte
  • 225 g mascarpone sira
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Sastojci - za posipanje:

  • kandirana naranča
  • šećer u prahu

 

Samo jedan griz Cartocci siciliani - talijanske karnevalske slastice

 

Priprema:

  1. U zdjelu stavi brašno, cimet, kokosovo ulje, šećer i sol pa izmiksaj. Tijekom miksanja dodaj pola šalice vina. Ako ti se tijesto čini presuho, ulij još malo vina. Tijesto je gotovo kad se oblikuje u kuglu.
  2. Tijesto pokrij plastičnom folijom i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi sat, dva.
  3. Prereži tijesto napola pa ga na pobrašnjenoj površini tanko razvaljaj. Rezačima u obliku kruga (ili čašom) izreži što više krugova.
  4. Omotaj oko metalnih kalupa za cannole ili tuljaca koje možeš izraditi od aluminijske folije.
  5. Premaži rubove bjelanjkom da se učvrste.
  6. Isprži cannole do zlatne boje, ocijedi ih, ohladi i makni kalupe.
  7. Za nadjev pomiješaj ricottu, mascarpone, šećer u prahu i vaniliju.
  8. Stavi kremu u slastičarsku vrećicu i napuni cannole.
  9. Ukrasi krajeve kandiranom narančom i pospi cannole šećerom u prahu.

 

PRAVA POSLASTICA Canestrelli: Najbrži talijanski kolačići

 

Posjeti Gastro.hr