Slastica za obožavatelje lješnjaka i čokolade

Jr R/Unsplash Ferrero cupcakes
Ako obožavaš Ferrero Rocher i Nutellu, ovaj recept za dekadentne cupcakes bit će savršen izbor za tebe.
Vidi originalni članak

Ferrero cupcakes idealna su slastica za rođendane, blagdane, godišnjice, ali i prilika da prezentiraš svoje slastičarske vještine obitelji i prijateljima. Sočni su, bogatog okusa i odlično će izgledati na pladnju (i fotografijama).

Za pripremu 12 standardnih cupcakesa rezerviraj sat vremena. Možeš ih ispeći i dan ranije te nadjenuti netom prije serviranja. Ostatak, ako ga nekim čudom bude, čuvaj u hladnjaku u zatvorenoj posudi, ali ih posluži kad temperatura dosegne sobnu. U slast!

 

slastičarska tajna Pasta od lješnjaka koristi se za brojne vrhunske slastice

 

Znaš li da riječi muffin i cupcake nisu sinonimi? Cupcakes obično imaju više šećera i masnoće, potrebno ih je duže miksati i većinom se nadijevaju čvrstom kremom. S druge strane, za muffine je potrebno razdvojiti suhe i tekuće sastojke te ih sjediniti žlicom. Nerijetko se u smjesu dodaju voće, žitarice i sjemenke, te se eventualno premazuju glazurom ili se dodaje hrskavi posip. 

 

Ferrero cupcakes 

Sastojci - za cupcakes:

  • 120 ml tople vode
  • 40 g kakaa u prahu
  • 1 jaje (L)
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g bijelog šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 ml mlaćenice
  • 120 ml ulja
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode
  • 12 komada Ferrero Rocher 

Sastojci - za kremu:

  • 120 g omekšalog maslaca
  • 150 - 200 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g Nutelle ili drugog namaza od lješnjaka
  • 5 žlica kakaa u prahu
  • 4-5 žlica slatkog vrhnja

 

podsjetimo se Torta Ferrero Rocher: Kada sva čula uživaju

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U kalupe za 12 standardnih muffina stavi papirnate košarice.
  2. Najprije pripremi sve sastojke za tijesto. Kakao prosij i pomiješaj s vrućom vodom.
  3. U velikoj posudi izmiksaj jaja sa šećerom, prstohvatom soli i ekstraktom vanilije. Dodaj mlaćenicu i ulje pa još kratko miksaj.
  4. U smjesu potom dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i sodom pa dobro promiješaj mutilicom kako ne bi ostale grudice, ali pazi da ne premiksaš tijesto.
  5. Na kraju dodaj kakao pomiješan s vodom i sjedini sastojke.
  6. Veći dio tijesta razdijeli u kalupe za muffine, a potom u svaki umetni jedan Ferrero. Dodaj još žlicu preostalog tijesta u svaku košaricu. Bitno je da ne napuniš košarice do kraja jer će tijesto iscuriti tijekom pečenja.
  7. Peci otprilike 18 minuta. Probodi čačkalicom i provjeri je li čista kako bi bila sigurna da su kolačići pečeni.
  8. Dok se hlade, pripremi kremu. Omekšali maslac dobro izmiksaj pa mu postepeno dodaj 150 g šećera u prahu. Potom ubaci sol, ekstrakt vanilije, Nutellu i kakao u prahu. Miksaj dok smjesa ne postane pahuljasta. Po potrebi dodaj još malo šećera.
  9. Na kraju dodaj nekoliko žlica slatkog vrhnja i još kratko miksaj. Krema bi trebala biti svilenkasta. 
  10. Prebaci kremu u slastičarsku vrećicu i nadjeni svaki kolač. Čuvaj u hladnjaku u zatvorenoj posudi, ali prije posluživanja ih izvadi i pričekaj da dostignu sobnu temperaturu. U slast!

 

novo lice klasike Brzo i hrskavo: Prefini drobljenac s lješnjacima

 

Posjeti Gastro.hr