Sočni pijani kolač od limuna i sira

Thinkstock
Lagana ricotta, grožđice i limun su idealna osvježavajuća kombinacija...
Vidi originalni članak

Kolač možete napraviti i bez alkohola, odnosno konjaka. Grožđice kuhajte u soku od naranče ili drugom omiljenom soku od agruma. Neka bude što gušći, a može sadržavati i pulpu, koja daje poseban okus i teksturu.

 

PRAVA POSLASTICA Dobar početak tjedna: Brze limun kocke

 

Budući da se treba dobro ohladiti prije nego ga krenete preliti marmeladom, dobro organizirajte vrijeme. Sama priprema i pečenje traju otprilike sat vremena.

 

Sastojci:

  • 45 g grožđica
  • 3 žlice konjaka
  • 3 žlice krupice
  • 350 g ricotte
  • 3 žumanjka
  • 85 g šećera u prahu
  • 3 žlice limunova soka
  • 1,5 žličica ekstrakta vanilije
  • naribana korica 2 limuna
  • 2 naranče
  • Limun
  • marmelada od limuna

Priprema:

  1. U zdjelicu stavite grožđice i konjak te pustite da se namače 30 minuta.
  2. Obložite kalup za torte masnim papirom i pospite ga žlicom krupice.
  3. Stavite sir u gusto cjedilo i protisnite ga u zdjelu. Dodajte žumanjke, šećer, limunov sok, ekstrakt vanilije i ostatak krupice. Umiješajte limunovu koricu i grožđice s ostatkom konjaka.
  4. Pripremljenu smjesu stavite u kalup i pecite 35-40 minuta, a zatim ostavite dva-tri sata da se ohladi.
  5. Ogulite naranče i limun te ih razdijelite na kriške. Zagrijte malo marmelade od limuna dok ne omekša. Premažite kolač marmeladom pa složite kriške voća i prelijte ostatkom marmelade.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr