gastro postao
Lagana ricotta, grožđice i limun su idealna osvježavajuća kombinacija...
Kolač možete napraviti i bez alkohola, odnosno konjaka. Grožđice kuhajte u soku od naranče ili drugom omiljenom soku od agruma. Neka bude što gušći, a može sadržavati i pulpu, koja daje poseban okus i teksturu.
Budući da se treba dobro ohladiti prije nego ga krenete preliti marmeladom, dobro organizirajte vrijeme. Sama priprema i pečenje traju otprilike sat vremena.
Sastojci:
- 45 g grožđica
- 3 žlice konjaka
- 3 žlice krupice
- 350 g ricotte
- 3 žumanjka
- 85 g šećera u prahu
- 3 žlice limunova soka
- 1,5 žličica ekstrakta vanilije
- naribana korica 2 limuna
- 2 naranče
- Limun
- marmelada od limuna
Priprema:
- U zdjelicu stavite grožđice i konjak te pustite da se namače 30 minuta.
- Obložite kalup za torte masnim papirom i pospite ga žlicom krupice.
- Stavite sir u gusto cjedilo i protisnite ga u zdjelu. Dodajte žumanjke, šećer, limunov sok, ekstrakt vanilije i ostatak krupice. Umiješajte limunovu koricu i grožđice s ostatkom konjaka.
- Pripremljenu smjesu stavite u kalup i pecite 35-40 minuta, a zatim ostavite dva-tri sata da se ohladi.
- Ogulite naranče i limun te ih razdijelite na kriške. Zagrijte malo marmelade od limuna dok ne omekša. Premažite kolač marmeladom pa složite kriške voća i prelijte ostatkom marmelade.
Dobar tek!