Poljički soparnik - pripremi ga u pećnici i oduševi goste

mali Chef Poljički soparnik - najbolji recept
Soparnik je autohtona dalmatinska delicija - slasna "pita" s blitvom i lukom. Donosimo ti recept za poljički soparnik iz pećnice koji će te oduševiti okusom i izgledom.
Vidi originalni članak

Staro tradicionalno jelo, autohtona delicija, ponos dalmatinske kužine, zaštićeno kulturno dobro... Sve je to poljički soparnik, poznat i pod nazivima zeljenik, uljenak i prisnac. Soparnik datira još iz doba Turaka, a usavršili su ga u dalmatinskim Poljicama.

Danas nosi oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla tako da se originalnim soparnikom smatra samo onaj spravljen po zadanoj recepturi i s namirnicama koje su proizvedene na području Poljica. Iako je nekada bio sirotinjsko jelo, soparnik danas slovi za pravu gastronomsku deliciju, a mi ga najviše volimo uz čašu dobrog crnog vina. 

Soparnik - tradicija na tanjuru

Tradicija pripreme ovog jela prenosi se s koljena na koljeno, a najčešće se priprema kao posno jelo na Badnjak ili za Veliki petak. Soparnik se sastoji od malo blitve, mladog luka, peršina, češnjaka i maslinovog ulja te dva sloja najjednostavnijeg tijesta.

U nastavku donosimo recept za tradicionalni poljički soparnik koji uz malo truda možeš napraviti i kod kuće. 

Isprobaj i sljedeće tradicionalne recepte:

Recepti Pogačice od čvaraka

Domaće je najfinije Komiška pogača - tradicionalno dobar spoj rajčice, inćuna i dizanog tijesta

samo klasično Dubrovačka rožata: Jednostavan tradicionalan recept

PROMO Isprobajte ručno rađene Viške Cvite

slatka tradicija RECEPT DANA: Najukusnije samoborske kremšnite

 

 

 

 

Posjeti Gastro.hr