Špageti s crvenim pestom - najbrži i najfiniji ručak ikad!

Unsplash Špageti s crvenim pestom
Crveni pesto pripremljen na ovaj način pun je okusa, a svidjet će se i onima koji se inače mršte na jela s ribom
Vidi originalni članak

Stalno smo u potrazi za novim, brzim i jednostavnim receptima koje začas možemo skuhati nakon povratka s posla. I eto, pronašli smo još jedan – za brzinsku tjesteninu, špagete s crvenim pestom. A još kad ti kažemo da se umak može napraviti unaprijed pa samo trebaš skuhati tjesteninu kad dođeš kući?!

Riječ je o špagetima s crvenim pestom koji je sjajan spoj klasičnog umaka arrabbiata te aromatičnog umaka od češnjaka i inćuna bagna cauda. Vjeruj nam, jelo je jako ukusno, a oni koji nisu ljubitelji inćuna neće se mrštiti jer inćuni samo obogaćuju umami okus ovog jela, ne osjeti se riba.

Špageti s crvenim pestom

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 450 g špageta
  • 6 fileta inćuna iz ulja
  • 4 češnja češnjaka
  • ¾ šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja (1 šalica = 250 ml)
  • ½ šalice oraha
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 2 fresno čili papričice, sjemenke uklonjene, sitno nasjeckane
  • 3 žlice limunova soka
  • 90 g svježe naribanog parmezana + dodatno za serviranje
  • ½ žličice soli
  • 2 žlice maslaca, narezanog na kockice

 

Omiljeno jelo Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara

 

Postupak:

  1. Inćune, češnjak i orahe poprži na ulju u manjoj posudi, na srednjoj vatri, uz često miješanje 4-5 minuta. Orasi trebaju dobiti zlatno-smeđu boju, a češnjak treba pustiti miris i lagano početi tamnjeti (pazi da ne zagori!).
  2. Dodaj koncentrat rajčice i prži dalje, uz često miješanje, dok koncentrat rajčice ne poprimi tamniju boju – oko 2 minute. Makni s vatre i pusti da se hladi 5 minuta.
  3. Dobivenu smjesu ubaci u blender- Dodaj čili papričice, limunov sok, parmezan, sol i miksaj dok ne dobiješ gustu pastu.
  4. U međuvremenu skuhaj špagete u velikom loncu punom posoljene vode, uz povremeno miješanje. Ocijedi špagete, i sačuvaj 1 i ½ šalicu vode u kojoj su se kuhala tjestenina.
  5. Pesto stavi u veliku zdjelu, dodaj maslac, potom špagete i ½ šalice vode od kuhanja špageta. Dobro izmiješaj, i dodaj još vode od kuhanja špageta ako procijeniš da je potrebno. Trebaš dobiti sjajno jelo, u kojem su špagete obilno obložene gustim pestom.
  6. Posluži posuto parmezanom.

Savjet više: Pesto može stajati u hladnjaku, u staklenci s poklopcem, do 5 dana, tako da ga možeš pripremiti unaprijed i kad dođe vrijeme za ručak samo skuhati špagete.

 Imamo još puno odličnih recepata za špagete...

 

špageti, malo drukčije Ukusna ljetna tjestenina sa srdelama i inćunima Talijanska kuhinja Bolonjez umak: Recept slavnog talijanskog kuhara ljetni zalogaji Pasta al limone - jelo koje je osvojilo društvene mreže jednostavno i fino SUPER SPOJ Špageti pizza s mini rajčicama i mozzarellom

 

Posjeti Gastro.hr