Recepti 04. siječnja 2024.

Špageti s crvenim pestom - najbrži i najfiniji ručak ikad!

špageti s crvenim pestom
Špageti s crvenim pestom foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Crveni pesto pripremljen na ovaj način pun je okusa, a svidjet će se i onima koji se inače mršte na jela s ribom

Stalno smo u potrazi za novim, brzim i jednostavnim receptima koje začas možemo skuhati nakon povratka s posla. I eto, pronašli smo još jedan – za brzinsku tjesteninu, špagete s crvenim pestom. A još kad ti kažemo da se umak može napraviti unaprijed pa samo trebaš skuhati tjesteninu kad dođeš kući?!

Riječ je o špagetima s crvenim pestom koji je sjajan spoj klasičnog umaka arrabbiata te aromatičnog umaka od češnjaka i inćuna bagna cauda. Vjeruj nam, jelo je jako ukusno, a oni koji nisu ljubitelji inćuna neće se mrštiti jer inćuni samo obogaćuju umami okus ovog jela, ne osjeti se riba.

 | Author: Pixabay Crveni pesto foto: Pixabay

Špageti s crvenim pestom

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 450 g špageta
  • 6 fileta inćuna iz ulja
  • 4 češnja češnjaka
  • ¾ šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja (1 šalica = 250 ml)
  • ½ šalice oraha
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 2 fresno čili papričice, sjemenke uklonjene, sitno nasjeckane
  • 3 žlice limunova soka
  • 90 g svježe naribanog parmezana + dodatno za serviranje
  • ½ žličice soli
  • 2 žlice maslaca, narezanog na kockice

 

Tjestenina carbonara Možda vas zanima... Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara Špajza

 

Postupak:

  1. Inćune, češnjak i orahe poprži na ulju u manjoj posudi, na srednjoj vatri, uz često miješanje 4-5 minuta. Orasi trebaju dobiti zlatno-smeđu boju, a češnjak treba pustiti miris i lagano početi tamnjeti (pazi da ne zagori!).
  2. Dodaj koncentrat rajčice i prži dalje, uz često miješanje, dok koncentrat rajčice ne poprimi tamniju boju – oko 2 minute. Makni s vatre i pusti da se hladi 5 minuta.
  3. Dobivenu smjesu ubaci u blender- Dodaj čili papričice, limunov sok, parmezan, sol i miksaj dok ne dobiješ gustu pastu.
  4. U međuvremenu skuhaj špagete u velikom loncu punom posoljene vode, uz povremeno miješanje. Ocijedi špagete, i sačuvaj 1 i ½ šalicu vode u kojoj su se kuhala tjestenina.
  5. Pesto stavi u veliku zdjelu, dodaj maslac, potom špagete i ½ šalice vode od kuhanja špageta. Dobro izmiješaj, i dodaj još vode od kuhanja špageta ako procijeniš da je potrebno. Trebaš dobiti sjajno jelo, u kojem su špagete obilno obložene gustim pestom.
  6. Posluži posuto parmezanom.

Savjet više: Pesto može stajati u hladnjaku, u staklenci s poklopcem, do 5 dana, tako da ga možeš pripremiti unaprijed i kad dođe vrijeme za ručak samo skuhati špagete.

 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Špageti foto: Polina Tankilevitch/Pexels

 Imamo još puno odličnih recepata za špagete...

 

Tjestenina sa srdelama Možda vas zanima... Ukusna ljetna tjestenina sa srdelama i inćunima Recepti Špageti bolonjez Možda vas zanima... Špageti bolonjez po receptu slavnog talijanskog kuhara Recepti pasta al limone Možda vas zanima... PASTA AL LIMONE Jelo koje je osvojilo društvene mreže Recepti Špageti pizza Možda vas zanima... SUPER SPOJ Špageti pizza s mini rajčicama i mozzarellom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:24 05. Siječanj 2024.

    super