Stalno smo u potrazi za novim, brzim i jednostavnim receptima koje začas možemo skuhati nakon povratka s posla. I eto, pronašli smo još jedan – za brzinsku tjesteninu, špagete s crvenim pestom. A još kad ti kažemo da se umak može napraviti unaprijed pa samo trebaš skuhati tjesteninu kad dođeš kući?!
Riječ je o špagetima s crvenim pestom koji je sjajan spoj klasičnog umaka arrabbiata te aromatičnog umaka od češnjaka i inćuna bagna cauda. Vjeruj nam, jelo je jako ukusno, a oni koji nisu ljubitelji inćuna neće se mrštiti jer inćuni samo obogaćuju umami okus ovog jela, ne osjeti se riba.
Špageti s crvenim pestom
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 450 g špageta
- 6 fileta inćuna iz ulja
- 4 češnja češnjaka
- ¾ šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja (1 šalica = 250 ml)
- ½ šalice oraha
- 3 žlice koncentrata rajčice
- 2 fresno čili papričice, sjemenke uklonjene, sitno nasjeckane
- 3 žlice limunova soka
- 90 g svježe naribanog parmezana + dodatno za serviranje
- ½ žličice soli
- 2 žlice maslaca, narezanog na kockice
Postupak:
- Inćune, češnjak i orahe poprži na ulju u manjoj posudi, na srednjoj vatri, uz često miješanje 4-5 minuta. Orasi trebaju dobiti zlatno-smeđu boju, a češnjak treba pustiti miris i lagano početi tamnjeti (pazi da ne zagori!).
- Dodaj koncentrat rajčice i prži dalje, uz često miješanje, dok koncentrat rajčice ne poprimi tamniju boju – oko 2 minute. Makni s vatre i pusti da se hladi 5 minuta.
- Dobivenu smjesu ubaci u blender- Dodaj čili papričice, limunov sok, parmezan, sol i miksaj dok ne dobiješ gustu pastu.
- U međuvremenu skuhaj špagete u velikom loncu punom posoljene vode, uz povremeno miješanje. Ocijedi špagete, i sačuvaj 1 i ½ šalicu vode u kojoj su se kuhala tjestenina.
- Pesto stavi u veliku zdjelu, dodaj maslac, potom špagete i ½ šalice vode od kuhanja špageta. Dobro izmiješaj, i dodaj još vode od kuhanja špageta ako procijeniš da je potrebno. Trebaš dobiti sjajno jelo, u kojem su špagete obilno obložene gustim pestom.
- Posluži posuto parmezanom.
Savjet više: Pesto može stajati u hladnjaku, u staklenci s poklopcem, do 5 dana, tako da ga možeš pripremiti unaprijed i kad dođe vrijeme za ručak samo skuhati špagete.
Imamo još puno odličnih recepata za špagete...