gastro postao
Ovaj sicilijanski recept koji sljubljuje ribu i tjesteninu pomoći će i tvom srcu – osim što je izuzetno ukusno, ovo je jelo bogato omega-3 masnim kiselinama.
Iako će ljeti malo tko odbiti srdele s gradela, postoji još niz načina pripreme ove zdrave i dostupne ribe. Srdele mogu oplemeniti čak i tjesteninu - uvjeri se u to slijedeći upute ovog tradicionalnog sicilijanskog recepta.
Ugodno iznenadi ukućane ili goste špagetima sa srdelama i inćunima, a nakon jela se počasti čašom kvalitetnog crvenog vina ili bevande.
Špageti sa srdelama i inćunima
Sastojci:
- 800 g srdela
- 300 g špageta
- 5 inćuna iz ulja
- 1 žlica pinjola
- šaka cherry rajčica
- šaka divljeg komorača
- 1 glavica luka srebrenca
- 1 češanj češnjaka
- pahuljice sušenih čilija
- maslinovo ulje
Postupak:
- U tavi na srednjoj vatri na ulju propirjaj luk, češnjak i pahuljice čilija. Komorač prokuhaj 5 min pa nareži; sačuvaj vodu za tjesteninu.
- Propirjanom luku i češnjaku dodaj inćune, a zatim i pinjole, komorač i rajčice. Dodaj srdele, prelij s 2 žlice vode, poklopi i kuhaj 5 minuta; potom natrgaj ribu vilicom.
- U vodi od kuhanja komorača skuhaj špagete. Kuhane špagete ubaci u umak.