Tart od naranče i badema za posebne prilike

Cats Coming/Pexels Tart od naranče i badema
Oduševit će te presjek koji ima ovaj jedinstveni tart od naranči i badema!
Vidi originalni članak

Ovaj sezonski tart sastoji se od prhkog tijesta s kakaom, sloja pečene kreme od badema, filetiranih naranči i slatkog preljeva od naranče i džema od marelica. I kombinacija okusa i presjek tarta su podjednako dobri!

Priprema traje otprilike dva sata, ali postupak možeš razvući i na 2 dana. Naime, kremu od badema možeš napraviti unaprijed jer u hladnjaku u zatvorenoj posudi može stajati čak 3 dana.  

 

gotov za tren Cheesecake s narančom - desert koji će sve oduševiti

 

Za pripremu upotrijebi kalup za tart ili kalup za tortu promjera 22 ili 23 cm

Tart od naranče i badema

Sastojci - za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 70 g šećera
  • 15 g kakaa
  • 1/2 žličice soli
  • 170 g maslaca

Sastojci - za kremu od badema:

  • 100 g bademovog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žličice brašna
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 žličica narančine korice
  • 1 jaje (L)
  • 1 žlica tamnog ruma

Ostali sastojci:

  • 5 naranči
  • 3 žlice narančinog soka
  • 25 g šećera
  • 2 žlice džema od marelica

 

topli gutljaji Spoji vruću čokoladu i naranču. Oduševit ćeš se!

 

Postupak:

  1. Pripremi 5 naranči. Najprije naribaj žličicu korice koja će ti kasnije trebati za pripremu kreme. Potom odreži krajeve naranči s obje strane kako bi mogle uspravno stajati na ravnoj podlozi i oštrim nožem odreži koricu i bijela vlakna. Naranče razreži na kriške jednake duljine pa ih rasporedi po limu obloženom papirom za pečenje koji će upiti višak tekućine. 
  2. Pomiješaj sve suhe sastojke za tijesto (brašno, kakao, šećer i sol) pa im dodaj rastopljeni maslac. Oblikuj tijesto i utisni ga u kalup za tart ili kalup za tortu, tako da trećinom tijesta obložiš rubove. Nekoliko puta vilicom probodi tijesto.
  3. Peci tijesto otprilike 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva pa pusti da se hladi. 
  4. Dok se tijesto hladi, pripremi kremu od badema. Bademovo brašno, glatko brašno i šećer u prahu pomiješaj u jednoj posudi. U drugoj posudi izmiksaj maslac s koricom naranče i soli pa umiješaj suhe sastojke. Dodaj jaje i rum i još kratko miksaj. 
  5. Potom pripremi preljev od narančinog soka, šećera i džema. Najprije zagrij 25 g šećera i 3 žlice narančinog soka do vrenja. Makni s vatre i umiješaj džem od marelice. 
  6. Kreni sa slaganjem tarta! Pečenu koru premaži kremom od badema pa naslaži filetirane naranče i premaži ih preljevom od soka naranče i džema. Peci otprilike sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. 
  7. Gotovi tart pospi bademom u listićima i posluži!

 

ludilo od deserta RECEPT DANA Neodoljiva Jaffa torta

 

Posjeti Gastro.hr