gastro postao
Jaffa torta ukusna je slastica koja na najfiniji način spaja čokoladu i naranču.
Prvo što pomislimo kada kažemo Jaffa torta su biskvit, čokolada i naranča. U ovom divnom receptu sve se spaja u jedno i nitko joj ne može odoljeti. Odlična je za rođendane, obiteljska slavlja i sve generacije.
Odvojite vrijeme i počastite se bogatim okusima ove slastice.
Sastojci:
Biskvit:
- 250 g maslaca
- 300 g šećera
- 4 velika jaja
- 100 g punomasnog jogurta
- 300 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- korica 4 velike naranče (naranče se poslije iskoriste za sok)
Nadjev od naranče:
- sok od 5 velikih naranči (oko 500 ml)
- 100 g šećera
- 6 listića želatine
Čokoladni preljev:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 200 g natrgane mliječne čokolade
- 100 g natrgane tamne čokolade
Za ukrašavanje:
- korica 1 naranče
- 2 žličice marmelade od marelice
Priprema:
- Biskvit pecite u kalupu promjera 23 centimetra.
- Nauljite kalup za nadjev. Prvo napravite nadjev za tortu veličine oko 20 cm, možete ga napraviti i dan ranije. Skinite koricu s četiri naranče i stavite sa strane (upotrijebit ćete ih za biskvit). Sok od 5 naranči i šećer stavite u posudu i lagano zagrijavajte dok se šećer ne otopi. U međuvremenu stavite listiće od želatine u hladnu vodu dok ne omekane. Maknite želatinu iz vode, ocijedite i stavite u zagrijani sok. Miješajte dok se želatina ne rastopi. Ulijte smjesu u kalup za pečenje i ostavite da stoji 4 sata ili preko noći.
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Stavite sve sastojke za biskvit u posudu i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Stavite smjesu u lim za pečenje, pecite 55 minuta. Nakon pečenja ohladite 15 minuta, okrenite biskvit i pustite da se ohladi.
- Za čokoladni preljev zagrijte slatko vrhnje, zagrijte čokoladu u maloj posudi i prelijte vrhnje, ostavite 10 minuta i onda sve dobro izmiješajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Na biskvit stavite nadjev od naranče, premažite čokoladnim preljevom i ako želite tortu možete ukrasiti koricom od naranče i malo zagrijati marmeladu od meralice i staviti na vrh.
- Tortu možete poslužiti odmah ili nakon 24 sata.
Dobar tek!