Recepti 02. ožujka 2024.

RECEPT DANA Neodoljiva Jaffa torta

Jaffa torta
Jaffa torta foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jaffa torta ukusna je slastica koja na najfiniji način spaja čokoladu i naranču.

Prvo što pomislimo kada kažemo Jaffa torta su biskvit, čokolada i naranča. U ovom divnom receptu sve se spaja u jedno i nitko joj ne može odoljeti. Odlična je za rođendane, obiteljska slavlja i sve generacije. 

Odvojite vrijeme i počastite se bogatim okusima ove slastice. 

 

tiramisu torta Možda vas zanima... Tiramisu torta za zaista posebne prilike Recepti Torta s curdom od limuna i kokosom Možda vas zanima... Torta od kokosa i limuna - za posebne ljude i prilike Recepti

 

 

 | Author: Slavonka Jaffa torta foto: Slavonka

Jaffa torta

Sastojci - za biskvit:

  • 250 g maslaca
  • 300 g šećera
  • 4 velika jaja
  • 100 g punomasnog jogurta
  • 300 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • korica 4 velike naranče (naranče se poslije iskoriste za sok)

Sastojci - za nadjev od naranče:

  • sok od 5 velikih naranči (oko 500 ml)
  • 100 g šećera
  • 6 listića želatine

Sastojci - za čokoladni preljev:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 200 g natrgane mliječne čokolade
  • 100 g natrgane tamne čokolade

Sastojci - za ukrašavanje: 

  • korica 1 naranče
  • 2 žlice marmelade od marelice

 

baskijski cheesecake Možda vas zanima... RECEPT DANA Baskijska torta od sira iz pećnice na vrući zrak Recepti

 

 Postupak:

  1. Biskvit peci u kalupu promjera 23 centimetra.
  2. Naulji kalup za nadjev. Prvo napravi nadjev za tortu veličine oko 20 cm, možete ga napraviti i dan ranije. Skini koricu s četiri naranče i stavi sa strane (upotrijebit ćete ih za biskvit). Sok od 5 naranči i šećer stavi u posudu i lagano zagrijavaj dok se šećer ne otopi. U međuvremenu stavi listiće od želatine u hladnu vodu dok ne omekane. Makni želatinu iz vode, ocijedi i stavi u zagrijani sok. Miješaj dok se želatina ne rastopi. Ulij smjesu u kalup za pečenje i ostavi da stoji 4 sata ili preko noći.
  3. Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Stavi sve sastojke za biskvit u posudu i miksaj dok smjesa ne postane glatka. Stavi smjesu u lim za pečenje, pecite 55 minuta. Nakon pečenja ohladi 15 minuta, okreni biskvit i pusti da se ohladi.
  4. Za čokoladni preljev zagrij slatko vrhnje, zagrij čokoladu u maloj posudi i prelij vrhnje, ostavi 10 minuta i onda sve dobro izmiješaj. Ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. Na biskvit stavi nadjev od naranče, premaži čokoladnim preljevom i ako želite tortu možete ukrasiti koricom od naranče i malo zagrijati marmeladu od marelice i staviti na vrh.
  6. Tortu možeš poslužiti odmah ili nakon 24 sata.

 

Možda vas zanima... Potpuno oduševljenje: Ferrero Rocher torta Kolumne