Recepti Desert 26. siječnja 2025.

Torta od kokosa i limuna - za posebne ljude i prilike

Desert
40 MIN
60 MIN
12
SREDNJE
Torta s curdom od limuna i kokosom
Torta s curdom od limuna i kokosom
foto: Polina Tankilevitch/Pexels
Bogata torta od 3 kore, 2 sloja domaćeg curda od limuna i premazom s kokosom oduševit će i najzahtjevnije goste! Imamo super recept!

Slojevita torta s curdom od limuna i kokosovim brašnom idealan je odabir za posebne prilike, poput rođendana, godišnjica ili nadolazećeg Valentinova. Definitivno nije izbor za svaki dan, budući da trebaš pripremiti 3 različite komponente i pričekati da se dobro ohladi. Požurivanje ne dolazi u obzir, ali svaka će se utrošena minuta isplatiti. 

Budući da će ti trebati 3 kore za tortu, posao će biti najbrži s 3 kalupa istog promjera. Naravno, možeš ih ispeći i dan ranije u istom kalupu i izbjeći zbrku. 

 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Torta s curdom od limuna i kokosom foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Torta s curdom od limuna i kokosom
40 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
  • Maslac 180 g
  • Glatko brašno 450 g
  • Sol 0,50 žličica
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Mlijeko 250 ml
  • Pasta od vanilije 1 žličica
  • Šećer 300 g
  • Jaje 3 kom
CURD OD LIMUNA
Sastojci
  • Šećer 200 g
  • Brašno 3 žlica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 1 žlica
  • Limunova korica 1 žlica
  • Sok od limuna 120 ml
  • Jaje 3 kom
  • Maslac 60 g
PREMAZ
Sastojci
  • Šećer 300 g
  • Voda 120 ml
  • Bjelanjak 3 kom
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Kokosovo brašno 200 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 24 ili 25 cm premaži maslacem i pobrašni. 


  2. Najprije napravi biskvit. Pomiješaj brašno, sol i prašak za pecivo u jednoj posudi. U drugoj pomiješaj mlijeko s vanilijom.


  3. Izmiksaj maslac sa šećerom pa u pahuljastu smjesu postepeno dodaj jedno po jedno jaje i nastavi miksati. Naizmjence dodaj smjesu brašna i mlijeko, dok se svi sastojci ne sjedine.


  4. Podijeli smjesu na 3 dijela, budući da ćeš trebati 3 podjednako debela i ravnomjerno pečena biskvita. Peci svaki 15-20 minuta u zagrijanoj pećnici. Pusti da se hladi 5 minuta u kalupu, a zatim ga izvadi i ponovi postupak još 2 puta.


  5. Dok se kore hlade, pripremi curd od limuna. U jednoj posudi pomiješaj šećer, brašno i kukuruzni škrob. U drugoj posudi pomiješaj limunov sok, koricu i 250 ml vode, a zatim dodaj jaja i dobro izradi smjesu mutilicom.


  6. Posudu sa šećerom stavi na srednje jaku vatri i postepeno ulijevaj ostale sastojke. Cijelo vrijeme miješaj, dok se curd ne zgusne, pa makni s vatre i u vruću smjesu umiješaj maslac.


  7. Na kraju pripremi premaz. Šećer pomiješaj s vodom i stavi na srednje jaku vatru. Pričekaj nekoliko minuta kako bi se šećer otopio i kako bi se pretvorio u sirup. 


  8. Mikserom miksaj bjelanjke otprilike 2 minute pa polako dolijevaj vrući sirup, pazeći da se jaja ne pretvore u kajganu. Miksaj dok premaz ne postane gust, otprilike 2 do 3 minute. 


  9. Na kraju složi tortu. Prvu koru uredno premaži polovicom curda, poklopi je drugom, premaži ostatkom curda i završi trećom korom. Cijelu tortu ravnomjerno obloži premazom pa dlanovima utisni kokosovo brašno. Izgledat će rustikalno i primamljivo!


Kokos i limun su super kombinacija...

Kocke s limunom, kokosom i bademima Možda vas zanima... Sočne kocke od limuna, kokosa i badema Recepti kokos, tamna čokolada Možda vas zanima... Zdravi zalogaji od kokosa i tamne čokolade Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:16 18. Siječanj 2024.

    super