Temeljac od kostiju je temelj dobrog okusa brojnih jela

Monika Grabkowska/Unsplash Temeljac od kostiju - nešto najdivnije što postoji
Temeljac, bio on mesni ili povrtni, skoro svako jelo može podići na višu razinu. A uistinu poseban je temeljac od kostiju, koji daje pregršt okusa, ali i kolagen, tu čarobnu tvar važnu za zdravlje kostiju i kože. Imamo najbolji recept!
Vidi originalni članak

Uz jela na žlicu, posebno zimi, ne možeš pogriješiti. Griju, hranjiva su, zasitna i – utješna! Rado kuhamo razna variva, juhe, gulaše, umake… A kako bi oni imali što bolji okus dobro je imati spreman temeljac koji će ih dignuti na višu razinu.

Ponekad je dovoljan povrtni temeljac, no naš današnji favorit je – temeljac od kostiju od kojeg vrlo jednostavno možeš napraviti finu mesnu juhu, ali ga i koristiti u svim gore spomenutim jelima, kao i u rižotima i brojnim drugim specijalitetima.

 

Dobro je znati Klasični temeljci - otkrij tajnu kako popraviti okus svakog jela

 

Jednostavan recept za temeljac od kostiju

Donosimo odličan, jednostavan recept za temeljac od kostiju koji ima puno nutritivnih benefita, a između ostalog sadrži i puno kolagena, te čarobne tvari koja je dobra za naše zglobove, kožu, kosu…

 

TEKUĆE ZDRAVLJE Chef otkriva tajne pripreme domaćeg pilećeg temeljca

 

Ovaj predivni temeljac od kostiju odmah možeš upotrijebiti za kuhanje, a ostatak (ako ćeš ga iskoristiti u nekoliko dana), možeš čuvati u hladnjaku. Također, moguće ga je i zamrznuti pa tako uvijek imati pri ruci.

Ma nema boljeg od finog temeljca od kostiju!

Temeljac od kostiju

Sastojci:

  • 1 kg kostiju (telećih, goveđih, pilećih, a mogu se koristit i pileće i svinjske nogice, pileća leđa…)
  • povrće – mrkva, poriluk, celer, peršin, pastrnjak, luk…
  • sol, papar
  • malo octa

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Stavi kosti u pleh za pečenje i peci ih oko pola sata.
  2. Izvadi iz pećnice te stavi pečene kosti u lonac te ulij hladnu vodu – da prekrije kosti.
  3. Pusti da zavrije i potom smanji vatru. Neka lagano ključa. Što se dulje bude kuhao, temeljac će biti bogatiji i gušći.
  4. Tijekom kuhanja, u zadnjih sat vremena, dodaj povrće koje će temeljcu dati dodatan okus i nutritivnu vrijednost.
  5. Kada je temeljac od kostiju skuhan, pokupi s vrha pjenicu i višak masnoće. Izvadi kosti i procijedi.
  6. Upotrijebi odmah ili spremi u staklenku s poklopcem, bez dotoka zraka.

Temeljac je odlična osnova brojnih jela, a posebno krepkih juha...

 

praktični savjeti Evo kako sve možeš iskoristiti kalupe za led pripremi kod kuće Temeljac - obavezni temelj vrhunskih jela na žlicu Protiv hladnoće borimo se julienne juhom korisni savjeti 5 genijalnih trikova za bolji okus pileće juhe

 

Posjeti Gastro.hr