Recepti 25. srpnja 2020.

Evo kako sve možeš iskoristiti kalupe za led

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tvoj zamrzivač neka bude skrovište za malene kockice koje su lijepe, ukusne i praktične za vrijeme ljetnih dana...

Ako svoje posude za led ili ladice za led puniš samo običnom vodom, propuštaš mnogo toga. Kreativan svijet smrznutih stvari raznolik je, a osim povrtnog, pilećeg ili goveđeg temeljca, svoje posudice iskoristi i u neke kreativnije svrhe. 

 

Možda vas zanima... Osvježi se ledenim lizalicama od lubenice i jogurta Recepti

 

Nije važno žudiš li za hladnim i osvježavajućim pićem ili za pestom, u nastavku ćeš pronaći čak šest načina za njihovo praktično korištenje ovoga ljeta.

Kockice s okusom za osvježavajuća pića

Priprema i zamrzavanje različitih kombinacija aromatiziranih kocki leda oduzet će ti svega nekoliko minuta. Nije važno radi li se o plastičnim ili silikonskim posudicama, potrebno je samo dobro ih oprati i pripremiti. U njih možeš uliti vodu s listićem mente, ocijeđeni sok od limuna, naranče ili drugog voća po želji, zatim ih trebaš zamrznuti i koristiti onda kada ih poželiš. 

Također, voće po želji možeš prethodno u blenderu i samljeti u glatku smjesu, te zatim u nju dodati zaslađivač po želji i tako dobiti mješavinu za smoothie.

Vrijeme zamrzavanja obično traje od tri sata pa preko noći, a ako ti kalup za led treba za nešto drugo, nakon što se zamrznu, izvadi kockice i stavi ih u vrećicu sa zatvaračem.

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Zamrznute kockice sa začinskim biljem

Malene zamrznute kockice s omiljenim začinskim biljem dobro će doći u bilo koje doba godine. Pripremiti ih možeš samo od jedne vrste povrća, kao što je bosiljak, peršin, menta, kopar i slično ili ih sve možeš zajedno nasjeckati i pomiješati. 

Možeš ih iskoristiti za pripremu juha, rižota, pesta i brojnih drugih recepata. 

 

Možda vas zanima... Ovo su male tajne odličnog povrtnog temeljca Recepti

 

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Na 170 g odabranog povrća pobrini se da pripremiš i 150 do 200 mililitara ulja ili povrtnog temeljca i tvoja priprema može početi. Sve povrće prvo operi, nasjeckaj ili stavi u blender i postepeno dodaj ulje. Dobivenu smjesu ulij u kalup i pričekaj da se zamrzne!

Pesto kockice

Ako si pesto umak do sada kupovala, pravo je vrijeme da ga probaš napraviti kod kuće. Osim za trenutni obrok, uvijek ga je dobro napraviti i malo više, staviti u kalupe za led, zamrznuti i imati spremnog za sljedeći brzi ručak ili večeru.

Osim s tjesteninom, pesto možeš poslužiti i kao namaz za sendvič, hamburger ili na pizzi.

 

pesto Možda vas zanima... Pesto - jedan od najboljih umaka na svijetu Špajza

 

Kockice za ledenu kavu

Ako ti se svakog dana ne da pripremati ledena kava "iz početka" ili ti je dosta korištenja leda koji ju nakon toga razvodni, dobra ideja jest zamrznuti kavu u kockice te ju prilikom pripreme jednostavno preliti mlijekom, toplim ili hladnim. 

 

Možda vas zanima... Donosimo ti recept za odličnu ledenu kavu iz Starbucksa Špajza

 

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Dakle, pripremi svoju regularnu kavu, pričekaj da se ohladi, zatim ju preli u kalupe za led. Pričekaj da se zamrzne, a prilikom pripreme kavu napravi s onoliko kockica koliko želiš, ovisno o njenoj jačini. 

Rose kockice za dobar provod

Ljetno vrijeme idealna je prilika ili izlika za isprobavanje slasnih napitaka. Osim raznih koktela, limunada ili nekoliko verzija sangrije, odlična ideja jest i zamrzavanje rose vina. Napitak ili slushy koji je rezultat toga nosi ime frose, a recept za njega čeka te ovdje.

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Kockice od pjenušavog vina i jestivog cvijeća za posebne prilike

Nije važno pripremaš li možda rođendansko slavlje ili je riješ o klasičnom druženju, ove kockice od pjenušavog vina i jestivog cvijeća zasigurno će oduševiti kako tebe, tako i tvoje prijatelje. Najvažnije prilikom pripreme jest da cvijeće koje odabereš bude čisto, dakle ubrano daleko od prometnica ili kupljeno s oznakom organskog proizvoda. Sve što trebaš napraviti jest ubrati ga, oprati, preliti pjenušavim vinom i zatim zamrznuti u kockice i nakon nekog vremena poslužiti. Živjeli!

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.