gastro postao
Julienne juha svoj je naziv dobila po poznatoj tehnici rezanja povrća. Donosimo odličan recept, no slobodno u ovoj juhi iskoristi i svoje omiljeno povrće, bez obzira na to što ga mi možda nismo naveli
Hladni dan postali su naša svakodnevica, a zima nas čeka iza ugla. U ovo hladno vrijeme najdraža su nam jela na žlicu, a posebno razne vruće juhe i to one pune povrća. Takva je i julienne juha, koja je jako brzo gotova, ukusna i zdrava.
Svoj naziv ova juha dobila je prema načinu rezanja povrća – julienne, koje podrazumijeva rezanje na tanke trakice, odnosno prutiće. Donosimo recept za julienne juhu, uz napomenu da ga slobodno možeš mijenjati prema tome koje povrće voliš ili koje ti je u tom trenutku dostupno.
Julienne juha
Sastojci:
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 120 g kupusa
- 2 mrkve
- 1 poriluk
- 1 repa ili korabica
- 1 komad celera
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol, papar
Postupak:
- Za početak. Dobro i temeljito operi povrće. Oguli mrkve, repu i celer, ukloni vanjske listove kupusa i oštećene dijelove poriluk.
- Sve povrće nareži na tanke, dugačke trakice – na julienne.
- Povrće poprži na maslinovom ulju, posoli i prelij temeljcem. Pusti da zakipi pa kuhaj oko 25 minuta na srednjoj vatri.
- Kušaj i dodaj soli i papra prema ukusu. Ako je okus preintenzivan možeš dodati i malo vode. Posluži vruće i uživaj u tanjuru odlične juhe!
Imamo još recepata za odlične povrtne juhe...