Ova divna torta od badema i pistacija lako će se uklopiti u tvoj blagdanski stol. Imamo recept glumice Sanje Vejnović iz njezine nove kuharice "Slatki život"
Glumica Sanja Vejnović, osim za glumu, ima još jedan talent - onaj za kuhanje i pečenje kolača. Prije dvije godine doslovce je rasturila kuharicom "Iz moje kuhinje, s ljubavlju", koja je vrlo brzo rasprodana te je još brže dobila svoje reizdanje, a sada već ima novu kuharicu, u kojoj donosi isključivo slatke recepte. Sanjina kuharica"Slatki život" objavljena je nedavno u izdanju Mozaika knjiga, a donosi više od 110 recepata za neodoljive deserte - o domaćih do modernih.
"Život je svakakav - ponekad je sladak, ali zna biti i gorak i grbav. I zato si ga možemo malo i zasladiti, posebno kad nam je gorak!", zaključuje Sanja čiji recept za tortu od badema i pistacija donosimo u nastavku.
Sanja Vejnović izidala je novu kuharicu "Slatki život"
foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Torta od badema i pistacija iz kuharice "Slatki život" Sanje Vejnović
foto: Goran Mećava
Ne gasi ekran dok kuham
Torta od badema i pistacija
35 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Jaje
5
kom
Med
75
g
Šećer
120
g
Bademovo brašno
75
g
Brašno
120
g
Prašak za pecivo
7
g
Vrhnje za šlag
120
ml
Maslac
75
g
Pistacije
45
g
Rum
2
žlica
Čokolada
45
g
KREMA
Sastojci
Mascarpone
250
g
Šećer u prahu
50
g
Limunova korica
1
kom
Sok od limuna
2
žlica
Maslac
1
žlica
Vanilin šećer
1
kom
Vrhnje za šlag
100
ml
UKRAŠAVANJE
Sastojci
Listići badema
100
g
Pistacije
50
g
Postupak
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
Pomiješajte jaja, med i šećer. Miksajte dok ne dobijete lijepu pjenastu smjesu.
Prosijte bademovo brašno, brašno i prašak za pecivo te mljevene (neslane) pistacije.
Smjesi od jaja i meda naizmjence dodajte suhe sastojke, vrhnje, rastopljeni maslac, čokoladu i rum sve vrijeme miksajući. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici 35–40 minuta, ovisno o pećnici.
Pred kraj pečenja provjerite je li tijesto pečeno tako da zabodete čačkalicu u sredinu tijesta. Kad je izvadite, čačkalica mora biti suha.
Izmiksajte mascarponei naribanu limunovu koricu. Dodajte prosijan šećer u prahu, maslac sobne temperature, vanilin šećer i limunov sok.
Istucite vrhnje u šlag. Pomiješajte ga s kremom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Premažite tortu smjesom kreme i šlaga te ukrasite blago tostiranim listićima badema i grubo nasjeckanim pistacijama.
Ohladite u hladnjaku najmanje 1 sat prije posluživanja.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.