Recepti 13. srpnja 2023.

Pašteta od dimljene ribe. Koje? Ti biraš...

Riblja pašteta
Pašteta od dimljene ribe foto: Ksenia Chernaya/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova pašteta jednako je ukusna kad se napravi od slatkovodne ili morske ribe. Ionako je u dimu tajna...

Dimljenje ribe drevna je tehnika pripremanja i čuvanja hrane, a dimljenje svakako i obogaćuje okus ribe. Također, i paštete su jako popularne - riblje paštete naročito rado jedemo ljeti, kao hladno predjelo, laganu večeru ili pak odličan party zalogaj.

 

Pašteta od tune Možda vas zanima... Najbolja pašteta od tune spremna je za par minuta! Recepti

 

Za ovaj recept možeš koristiti bilo koju dimljenu ribu – i slatkovodnu i morsku. Nama je jako fina s pastrvom, ali i s dimljenom oradom, na tebi je odluka.

Pašteta ima najbolji okus ako se pripremi dan unaprijed i odstoji u hladnjaku.

 | Author: Saskia Van Manen/Unsplash Dimljena riba foto: Saskia Van Manen/Unsplash

Pašteta od dimljene ribe

Sastojci:

  • 1 šalica dimljene ribe (bez kože, filetirane i natrgane na komade) – pastrve, orade…
  • 225 g krem sira
  • 125 g omekšalog maslaca
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1 žlica svježeg sok od limuna
  • ¼ šalice sitno sjeckanog luka
  • 1 češanj češnjaka, sitno sjeckani ili mljeveni
  • prstohvat svježe mljevenog crnog papra
  • 2 žlice svježeg vlasca, sitno sjeckanog – za ukras
  • tostirani kruh ili krekeri – za posluživanje

 

Možda vas zanima... Pašteta od puretine i leće - kad ti svi drugi namazi dosade... Recepti

 

Postupak:

  1. Ribu, krem sir, maslac, balzamični ocat, sok od limuna, luk, češnjak i papar stavi u blender. Blendaj dok se sve dobro ne sjedini, ali pazi da ne dobiješ jednolični pire, veći komadići sastojaka su dobrodošli.
  2. Stavi u zdjelicu, poklopi i ostavi u hladnjaku preko noći.
  3. Pašteta ima najbolji okus kad je sobne temperature, pa je izvadi na vrijeme prije posluživanja, oko pola sata ranije. Posluži posuto vlascem, uz prepečeni kruh i/ili krekere.

Savjet više: Ova pašteta može se čuvati u hladnjaku 3-5 dana, u posudi s poklopcem, bez dotoka zraka. Ako je želiš dulje sačuvati, stavi je u zamrzivač gdje je možeš čuvati do 3 mjeseca. Prije posluživanja svakako neka postigne sobnu temperaturu.

Pašteta od tune | Author: Getty Images Riblja pašteta foto: Getty Images

 

Pašteta Možda vas zanima... Fina pašteta od piletine - baršunasti namaz za sve prilike Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.