Ova pašteta jednako je ukusna kad se napravi od slatkovodne ili morske ribe. Ionako je u dimu tajna...
Dimljenje ribe drevna je tehnika pripremanja i čuvanja hrane, a dimljenje svakako i obogaćuje okus ribe. Također, i paštete su jako popularne - riblje paštete naročito rado jedemo ljeti, kao hladno predjelo, laganu večeru ili pak odličan party zalogaj.
Za ovaj recept može se koristiti bilo koja dimljena riba – i slatkovodna i morska. Nama je jako fina s dimljenom pastrvom, ali i s dimljenom oradom, na tebi je odluka.
Pašteta ima najbolji okus ako se pripremi dan unaprijed i odstoji u hladnjaku.
Dimljena riba po izboru (bez kože, filetirana, natrgana na komade)
1
šalica
Krem sir
225
g
Maslac
125
g
Aceto Balsamico
2
žlica
Sok od limuna
1
žlica
Luk
0,25
kom
Češnjak
1
režanj
Svježe mljeveni crni papar
1
prstohvat
Vlasac
2
žlica
Tostirani kruh
Postupak
Ribu, krem sir, maslac na sobnoj temperaturi, balzamični ocat, sok od limuna, sitno nasjeckani luk i češnjak te svježe mljeveni papar stavi u blender. Blendaj dok se sve dobro ne sjedini, ali pazi da ne dobiješ jednolični pire, veći komadići sastojaka su dobrodošli.
Stavi u zdjelicu, poklopi i ostavi u hladnjaku preko noći.
Pašteta ima najbolji okus kad je sobne temperature, pa je izvadi na vrijeme prije posluživanja, oko pola sata ranije. Posluži posuto vlascem, uz prepečeni kruh i/ili krekere.
Ova pašteta može se čuvati u hladnjaku 3-5 dana, u posudi s poklopcem, bez dotoka zraka. Ako je želiš dulje sačuvati, stavi je u zamrzivač gdje je možeš čuvati do 3 mjeseca. Prije posluživanja svakako neka postigne sobnu temperaturu.