Dimljenje ribe drevna je tehnika pripremanja i čuvanja hrane, a dimljenje svakako i obogaćuje okus ribe. Također, i paštete su jako popularne - riblje paštete naročito rado jedemo ljeti, kao hladno predjelo, laganu večeru ili pak odličan party zalogaj.
Za ovaj recept možeš koristiti bilo koju dimljenu ribu – i slatkovodnu i morsku. Nama je jako fina s pastrvom, ali i s dimljenom oradom, na tebi je odluka.
Pašteta ima najbolji okus ako se pripremi dan unaprijed i odstoji u hladnjaku.
Pašteta od dimljene ribe
Sastojci:
- 1 šalica dimljene ribe (bez kože, filetirane i natrgane na komade) – pastrve, orade…
- 225 g krem sira
- 125 g omekšalog maslaca
- 2 žlice balzamičnog octa
- 1 žlica svježeg sok od limuna
- ¼ šalice sitno sjeckanog luka
- 1 češanj češnjaka, sitno sjeckani ili mljeveni
- prstohvat svježe mljevenog crnog papra
- 2 žlice svježeg vlasca, sitno sjeckanog – za ukras
- tostirani kruh ili krekeri – za posluživanje
Postupak:
- Ribu, krem sir, maslac, balzamični ocat, sok od limuna, luk, češnjak i papar stavi u blender. Blendaj dok se sve dobro ne sjedini, ali pazi da ne dobiješ jednolični pire, veći komadići sastojaka su dobrodošli.
- Stavi u zdjelicu, poklopi i ostavi u hladnjaku preko noći.
- Pašteta ima najbolji okus kad je sobne temperature, pa je izvadi na vrijeme prije posluživanja, oko pola sata ranije. Posluži posuto vlascem, uz prepečeni kruh i/ili krekere.
Savjet više: Ova pašteta može se čuvati u hladnjaku 3-5 dana, u posudi s poklopcem, bez dotoka zraka. Ako je želiš dulje sačuvati, stavi je u zamrzivač gdje je možeš čuvati do 3 mjeseca. Prije posluživanja svakako neka postigne sobnu temperaturu.