Uživaj u tradicionalnom filipinskom varivu nilagang baka koje se kuha polako, na tihoj vatri, u jednom loncu, dok mirisi ne ispune kuhinju
Prava kućna jela su ona koja ne traže puno, ali svejedno naprave pravi domaći ugođaj. Nilagang baka, doslovno “kuhana govedina”, jedno je od takvih jela – tradicionalni filipinska juha koji se kuha dugo i strpljivo, bez zaprške.
Sve se događa u jednom loncu, ti radiš svoje, a kuhinju se puni mirisom luka, češnjaka i mesa koje se kuha dok se ne počne raspadati u dodiru s vilicom. Dodaju se povrće i začini koje već imaš doma, a kad je gotovo, posluži se uz zdjelu riže i malu šalicu ribljeg umaka, kao što bi to napravili u Manili.
Nilaga dolazi od tagaloške riječi za kuhanje u vodi, a koristi se za razna jela s mesom, povrćem i laganom juhom. Kod nilagang bake u fokusu je govedina, koja se kuha u vodi s ribljim umakom, lukom i češnjakom.
Recept je fleksibilan: umjesto krumpira možeš koristiti batat, zelje zamijeniti bok choyem, a dio vode zamijeniti temeljcem za bogatiji okus. Idealan je za dane kad želiš skuhati više i imati ručak za dva-tri dana. Odlično se zamrzava, a okus dan nakon kuhanja još je bolji.
Nilagang baka
foto: Panlasang Pinoy/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Nilagang Baka
10 MIN
pripreme
150 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
JUHA
Sastojci
Goveđi but
900
g
Goveđa rebarca
900
g
Soda bikarbona
1
žličica
Suncokretovo ulje
2
žlica
Luk
1
kom
Češnjak
2
režanj
Mladi luk
2
kom
Voda
2,50
l
Riblji umak
1
žlica
Krumpir
400
g
Mrkva
1
kom
Zelene mahune
225
g
Kupus
115
g
Sol
0,50
žličica
Crni papar
0,25
žličica
Postupak
Isperi meso hladnom vodom pa ga posuši papirnatim ručnicima. Ubaci kocke mesa i rebarca u veću zdjelu, pospi sodom bikarbonom i ravnomjerno je rasporedi.
Pusti da stoji 30 minuta da meso omekša. Dok čekaš, pripremi povrće. Nakon pola sata isperi sodu bikarbonu s mesa i ponovo ga posuši. Ostavi ga sa strane.
U većem loncu zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Ubaci nasjeckani luk, češnjak i bijeli dio mladog luka. Pirjaj oko 2 minute, samo da zamiriši.
Dodaj meso, ulij vodu i riblji umak, promiješaj i poklopi. Kuhaj na laganoj do srednje vatri oko 2 sata dok meso ne omekša toliko da se raspada vilicom.
Ubaci krumpir narezan na četvrtine i narezanu mrkvu, promiješaj i kuhaj još 15-20 minuta, dok ne omekšaju. Zatim ubaci mahune i zelje narezano na 4 komada, promiješaj, poklopi i kuhaj još 10 minuta. Posoli i popapri po ukusu.
POSLUŽIVANJE
Sastojci
Kuhana riža
4
šalica
Riblji umak
0,25
šalica
Postupak
Zagrabi meso, povrće i juhu u duboki tanjur ili veću zdjelu. Po vrhu pospi zeleni dio mladog luka. Serviraj toplo, uz kuhanu rižu i zdjelicu ribljeg umaka sa strane. Svatko neka si sam zasoli po ukusu.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
562 kcal
28 %
MASTI
28,00 g
38 %
KOLESTEROL
0,17 g
0 %
UH
23,00 g
8 %
PROTEINI
57,00 g
114 %
Ako ti ostane, spremi sve u dobro poklopljenu posudu bez dotoka zraka i čuvaj u hladnjaku do 4 dana. Ili napravi duplu porciju odmah jer ovo se, realno, jede i drugi dan s još većim guštom.