Recepti Govedina 20. studenoga 2025.

Filipinska goveđa juha koja tješi i mirisom i okusom

Govedina
10 MIN
150 MIN
6
SREDNJE
nilagang baka
Nilagang baka
foto: Panlasang Pinoy/Pinterest
Uživaj u tradicionalnom filipinskom varivu nilagang baka koje se kuha polako, na tihoj vatri, u jednom loncu, dok mirisi ne ispune kuhinju

Prava kućna jela su ona koja ne traže puno, ali svejedno naprave pravi domaći ugođaj. Nilagang baka, doslovno “kuhana govedina, jedno je od takvih jela – tradicionalni filipinska juha koji se kuha dugo i strpljivo, bez zaprške.

Sve se događa u jednom loncu, ti radiš svoje, a kuhinju se puni mirisom luka, češnjaka i mesa koje se kuha dok se ne počne raspadati u dodiru s vilicom. Dodaju se povrće i začini koje već imaš doma, a kad je gotovo, posluži se uz zdjelu riže i malu šalicu ribljeg umaka, kao što bi to napravili u Manili.

rezanci, noodles Možda vas zanima... Rezanci s govedinom i brokulom. Tako brzo i fino! Recepti

Za tri dana? Može!

Nilaga dolazi od tagaloške riječi za kuhanje u vodi, a koristi se za razna jela s mesom, povrćem i laganom juhom. Kod nilagang bake u fokusu je govedina, koja se kuha u vodi s ribljim umakom, lukom i češnjakom.

Recept je fleksibilan: umjesto krumpira možeš koristiti batat, zelje zamijeniti bok choyem, a dio vode zamijeniti temeljcem za bogatiji okus. Idealan je za dane kad želiš skuhati više i imati ručak za dva-tri dana. Odlično se zamrzava, a okus dan nakon kuhanja još je bolji.

nilagang baka | Author: Panlasang Pinoy/Pinterest Nilagang baka foto: Panlasang Pinoy/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Nilagang Baka
10 MIN
pripreme
150 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
JUHA
Sastojci
  • Goveđi but 900 g
  • Goveđa rebarca 900 g
  • Soda bikarbona 1 žličica
  • Suncokretovo ulje 2 žlica
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Mladi luk 2 kom
  • Voda 2,50 l
  • Riblji umak 1 žlica
  • Krumpir 400 g
  • Mrkva 1 kom
  • Zelene mahune 225 g
  • Kupus 115 g
  • Sol 0,50 žličica
  • Crni papar 0,25 žličica
Postupak
  1. Isperi meso hladnom vodom pa ga posuši papirnatim ručnicima. Ubaci kocke mesa i rebarca u veću zdjelu, pospi sodom bikarbonom i ravnomjerno je rasporedi.

    Pusti da stoji 30 minuta da meso omekša. Dok čekaš, pripremi povrće. Nakon pola sata isperi sodu bikarbonu s mesa i ponovo ga posuši. Ostavi ga sa strane.


  2. U većem loncu zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Ubaci nasjeckani luk, češnjak i bijeli dio mladog luka. Pirjaj oko 2 minute, samo da zamiriši.

    Dodaj meso, ulij vodu i riblji umak, promiješaj i poklopi. Kuhaj na laganoj do srednje vatri oko 2 sata dok meso ne omekša toliko da se raspada vilicom.


  3. Ubaci krumpir narezan na četvrtine i narezanu mrkvu, promiješaj i kuhaj još 15-20 minuta, dok ne omekšaju. Zatim ubaci mahune i zelje narezano na 4 komada, promiješaj, poklopi i kuhaj još 10 minuta. Posoli i popapri po ukusu.


POSLUŽIVANJE
Sastojci
  • Kuhana riža 4 šalica
  • Riblji umak 0,25 šalica
Postupak
  1. Zagrabi meso, povrće i juhu u duboki tanjur ili veću zdjelu. Po vrhu pospi zeleni dio mladog luka. Serviraj toplo, uz kuhanu rižu i zdjelicu ribljeg umaka sa strane. Svatko neka si sam zasoli po ukusu.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

562 kcal

28 %

MASTI

28,00 g

38 %

KOLESTEROL

0,17 g

0 %

UH

23,00 g

8 %

PROTEINI

57,00 g

114 %

Ako ti ostane, spremi sve u dobro poklopljenu posudu bez dotoka zraka i čuvaj u hladnjaku do 4 dana. Ili napravi duplu porciju odmah jer ovo se, realno, jede i drugi dan s još većim guštom.

 Isprobaj i ove slasne mesne recepte:

steak i kuskus Možda vas zanima... Ispeci (i posluži) steak na ovaj način i bit će savršen Recepti mary berry biftek u umaku od papra Možda vas zanima... Savršeni biftek svaki put - Mary Berry otkriva super trik Recepti gordon ramsay goveđi gulaš Možda vas zanima... Odličan goveđi gulaš s potpisom Gordona Ramsayja Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.