Ova ukusna večera s govedinom, brokulom i rezancima savršena je kombinacija okusa i gotova za manje od 30 minuta,
Iskreno, tko nakon radnoga dana ima volje za komplicirana jela? A, opet, mora nam biti fino i zasitno. Ovaj recept za tjesteninus govedinom i brokulom je upravo to. U samo pola sata možeš pripremiti jelo koje spaja bogate okuse sočne govedine, svježe brokule i slanih rezanaca.
Rezanci, odnosno popularni noodles, su fleksibilan sastojak – možeš koristiti udon, ramen, soba rezance ili čak špagete, ovisno o tome što imaš kod kuće. Govedina je brzo gotova, a priprema brokule traje samo nekoliko minuta, što ovaj recept čini savršenim za užurbane večeri.
Koristi rezance po želji... Ili čak špagete!
foto: KamranAydinov/Freepik
Ono što ovaj obrok čini posebnim je bogati umak, koji se savršeno prilijepi za rezance i stvara harmoničan spoj okusa. Ako planiraš unaprijed, umak možeš pripremiti i dan ranije, a kada dođe vrijeme za kuhanje, sve teče glatko.
Nema potrebe za stresom – od početka do kraja ovaj obrok je gotov za 30 minuta ili manje, a ostaci su jednako ukusni i sljedeći dan.
Ne gasi ekran dok kuham
Rezanci s govedinom i brokulom
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Soba rezanci
225
g
Brokula
1
kom
Češnjak
2
režanj
Đumbir - svježi
1
kom
Pileći temeljac
1,25
šalica
Soja umak
0,25
šalica
Mljeveno meso - govedina
450
g
Sol
0,50
žlica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žlica
Mladi luk
Sjemenke bijelog sezama
Postupak
Stavi veliki lonac posoljene vode da proključa. Dodaj 225 grama rezanaca po izboru (soba, udon, ramen, lo mein ili špageta) i kuhaj 2 minute kraće od uputa na pakiranju. Ocijedi i dobro isperi pod hladnom vodom.
Nareži veliku glavicu brokule na cvjetiće od 2,5 cm (oko 3 šalice). Usitni 2 režnja češnjaka i oguli te nasjeckaj komad đumbira od 2,5 cm (oko 1 žlica).
U srednjoj zdjeli pomiješaj češnjak, đumbir, 3/4 šalice pilećeg temeljca, soja umak, umak od kamenica, med i kukuruzni škrob.
Zagrij 1 žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne zasvjetluca. Dodaj 450 grama mljevene govedine i začini s 1/2 žličice soli i 1/4 žličice crnog papra. Kuhaj, lomeći meso na srednje komade dok ne porumeni i ne skuha se, 5-7 minuta.
Dodaj brokulu i preostalih 1/2 šalice pilećeg temeljca. Promiješaj, poklopi i kuhaj dok brokula ne postane svijetlozelena i blago hrskava, oko 3 minute
Ponovno promiješaj umak i dodaj ga u tavu zajedno s rezancima. Miješaj sve dok se umak ne zgusne i dobro ne prekrije rezance, 2-3 minute. Po želji ukrasi tanko narezanom mladim lukom i tostiranim sezamovim sjemenkama.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
607 kcal
30 %
MASTI
29,30 g
40 %
KOLESTEROL
0,20 g
0 %
UH
53,80 g
19 %
PROTEINI
32,20 g
64 %
Umak možeš pripremiti unaprijed, do jedan dan ranije, i čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi.