Kolumne 682 prikaza 28. studenoga 2018.

Genijalan zdravi tanjur: Rezanci u umaku od bukovača

Luna Džidić-Uzelac
Ove sam godine provela gotovo cijelu jesen u Dalmaciji - na suncu, svježem zraku, uz zelenilo i mirise biljaka, kupajući se u moru krajem listopada čak i nakon tri dana bure.

Ipak, kraj cijele te mediteranske divote, ponekad bih se uhvatila kako sanjarim o kestenima, šarenoj jesenskoj šumi i vrganjima. Vrganjima! Gotovo da sam na samu pomisao mogla osjetiti njihov okus pod jezikom. Iako sam na kraju uspjela uhvatiti svojih nekoliko dana kontinentalne jeseni u Zagrebu, otići na Sljeme, okusiti vrganje i kestene i vratiti se dalmatinskom suncu, i dalje su mi se jele gljive kao prava, moćna jesenska hrana.

 

Možda vas zanima... Vege taquitos - meksički specijalitet na drugačiji način Kolumne

 

Šumske vrste sam zamijenila lako dostupnim bukovačama i pripremila ovo prekrasno jesensko, a opet mediteransko jelo. Poslužila sam ga uz listove samoniklog Diplotaxisa, takozvane "divlje rikule", koji je, skupa sa sušenim rajčicama i sojinim jogurtom, savršeno razbio duboki, zemljani okus umaka od gljiva i dao ovom jelu malo drugačiju, sunčaniju jesensku dimenziju.

 

Možda vas zanima... Špageti u umaku od avokada i špinata Kolumne

 

Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu


Možda vas zanima... Zlevanka s makom u posve novom ruhu - zdrava i slasna! Kolumne

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac Luna Džidić-Uzelac

Sastojci:

  • 1 šalica pirovog brašna iz cijelog zrna
  • 1/3 šalice vode
  • 1/2 čajne žličice himalajske soli
  • 300 g bukovača
  • 1 glavica luka
  • 1-2 režnja češnjaka
  • 4 polovice sušene rajčice
  • 1/2 srednjeg do manjeg korijena peršina
  • 1 prstohvat crnog papra
  • 1 prstohvat kajenskog papra
  • 1-2 jušne žlice sojinog umaka
  • 3 jušne žlice sojinog jogurta
  • 150 ml vode

Postupak:

  1. Pomiješajte šalicu pirovog brašna s 1/2 čajne žličice himalajske soli.
  2. Zagrijte 1/3 šalice vode gotovo do vrenja.
  3. Prelijte brašno vrućom vodom i dobro izmiješajte žlicom.
  4. U početku će vam se možda činiti da je potrebno još vode, no samo nastavite miješati dok je voda još vruća i uspjet ćete zamiješati tijesto. Kada se dovoljno ohladi, nastavite mijesiti rukama dok ne dobijete sasvim glatko tijesto.
  5. Ostavite tijesto da se hladi zatvoreno u posudu ili zamotano u plastičnu vrećicu (ja za te stvari koristim povoštene pamučne krpe koje se mogu upotrijebiti više puta; važno je da koristite materijal kroz koji tijesto neće gubiti vlagu).
  6. Nakon 20-30 minuta premijesite tijesto, pa ga ostavite još 20-30 minuta u hladnjaku.
  7. Tijesto možete napraviti i dan ranije pa spremiti u hladnjak i prije upotrebe ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi. Po mom iskustvu, što dulje stoji, tijesto je glðe i mekše.
  8. Razvaljajte tijesto na ravnoj podlozi i narežite ga na tanke trakice, ili, ako ste ludo uporni i strpljivi kao ja ovaj put, možete valjati rezance.
  9. Ostavite narezane ili izvaljane rezance da se suše 20-30 minuta, pa ih ubacite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte oko 3 minute.
  10. Narežite bukovače i luk na trakice, rajčice i peršin na nešto sitnije komade, a češnjak na sasvim sitno.
  11. Stavite sve sastojke osim sojinog jogurta u tavu i ulijte oko 150 ml vode.
  12. Nakon što zavrije, kuhajte na laganoj vatri 5-7 minuta, dok povrće i gljive malo ne omekšaju. Maknite tavu s vatre, dodajte sojin jogurt i promiješajte.
  13. Budući da nismo koristili ulje u kuhanju, po želji možete dodati malo domaćeg maslinovog ulja u gotovo jelo.
  14. Prelijte rezance umakom i poslužite.

U slast!

 | Author: Luna Džidić-Uzelac Luna Džidić-Uzelac

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.