Kad poželiš kod kuće pripremiti biftek kao da je iz restorana, isprobaj ovaj nepogrešivi recept slavne Mary Berry za biftek u umaku od papra, Uz recepte dolaze i super savjeti ove iskusne kuharice
Legendarna kuharica, kulinarska TV zvijezda i autorica brojnih kuharica, 90-godišnja Dame Mary Berry podijelila je svoj recept za juneći file, popularni bifteks umakom od papra. Recept je toliko jednostavan da ga čak i potpuni početnici mogu savladati.
Može i bez stresa
Za sve koji se žele počastiti posebnim obrokom bez puno muke i stresa, ovaj recept je slastan pogodak. Biftek je skupocjen zalogaj, koji se u pravilu jede u fancy restoranima, pa mnoge amaterske kuhare baca u paniku zbog straha od neuspjeha kada ga i pomisle pripremati kod kuće.
Naravno, nitko ne želi žilav, prepečen odrezak, pogotovo kada se uzme u obzir njegova cijena. No uz ovaj provjereni recept za biftek u umaku od papra nema straha.
U čemu je tajna? U umaku koji se priprema unaprijed
"Učinite sam po sebi poseban juneći file još posebnijim u kombinaciji s klasičnim umakom od papra. Ovaj umak možete pripremiti unaprijed, što je spas ako želite skuhati svečanu večeru, a da ne provedete cijelu noć u kuhinji", poručuje legendarna kulinarska majstorica Mary Berry čiji recept za biftek u umaku od papra donosimo u nastavku...
Uz ovaj recept Mary Berry bez problema ćeš pripremiti obrok koji će oduševiti tvoje ukućane i goste, a ti ćeš se osjećati kao pravi chef u vlastitoj kuhinji. I ne brini ako ti prvi put ne uspije savršeno - pa znamo da praksa čini majstora.
Biftek u umaku od papra
foto: Recipes Vibrant/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Biftek u umaku od papra - recept by Mary Berry
12 MIN
pripreme
9 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
BIFTEK
Sastojci
Biftek
4
kom
Maslac
50
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
UMAK
Sastojci
Goveđi temeljac
100
ml
Češnjak
0,50
režanj
Brandy
2
žlica
Worcestershire umak
1
žlica
Dijon senf
1
žlica
Vrhnje za kuhanje
150
ml
Zdrobljena zrna crnog papra
0,50
žličica
Listići sušenog peršina
2
žlica
Postupak
Priprema odrezaka: Započni tako da lagano pritisneš odreske dlanom kako bi bili debljine otprilike 1 cm. Ovaj korak osigurava ravnomjerno pečenje. Nakon toga, obilno ih posoli i popapri s obje strane.
Pečenje do savršenstva: Zagrij tavu ili grill tavu na jakoj vatri dok se ne počne dimiti. Ključni trik Mary Berry nije u tome da maslac staviš u tavu, već da ga ravnomjerno razmažeš po površini odrezaka. Time se sprječava da maslac izgori na visokoj temperaturi i istovremeno mesu daje bogatiji okus.
Kratko i slasno: Peci odreske točno 2 minute sa svake strane za savršeni medium-rare (srednje pečeno). Ako voliš jače pečeni biftek, produži vrijeme pečenja za 1 minutu sa svake strane.
"Odmor" za meso: Nakon pečenja, izvadi odreske iz tave i labavo ih zamotaj u aluminijsku foliju. Pusti ih da odstoje 10-ak minuta. Ovaj korak je presudan jer omogućuje sokovima da se ravnomjerno rasporede po mesu, čineći ga izuzetno sočnim i mekim.
Priprema umaka: U manji lonac ulij goveđi temeljac, zakuhaj ga i pusti da krčka dok se količina ne reducira na otprilike polovicu. Dodaj zgnječeni češnjak, brandy, Worcestershire umak, dijon senf, vrhnje za kuhanje i zdrobljena zrna papra.
Završavanje jela: Sve dobro promiješaj i pusti da umak ponovno proključa na jakoj vatri. Dodaj prstohvat soli i kuhaj dok se ne zgusne. Na samom kraju umiješaj svježe nasjeckani peršin.
Posluživanje: Rasporedi odreske na 4 tanjura, bogato ih prelij umakom i posluži uz pržene krumpiriće i svježu salatu i/ili povrće kuhano na pari.
Isprobaj i ove sla(s)ne divote s potpisom Mary Berry!