Recepti Govedina 25. srpnja 2025.

Savršeni biftek svaki put - Mary Berry otkriva super trik

Govedina
12 MIN
9 MIN
4
SREDNJE
mary berry biftek u umaku od papra
Slavna Berry ima najbolji trk za savršeni biftek baš svaki put
foto: Recipes Vibrant/Pinterest; PA/PIXSELL
Kad poželiš kod kuće pripremiti biftek kao da je iz restorana, isprobaj ovaj nepogrešivi recept slavne Mary Berry za biftek u umaku od papra, Uz recepte dolaze i super savjeti ove iskusne kuharice

Legendarna kuharica, kulinarska TV zvijezda i autorica brojnih kuharica, 90-godišnja Dame Mary Berry podijelila je svoj recept za juneći file, popularni biftek s umakom od papra. Recept je toliko  jednostavan da ga čak i potpuni početnici mogu savladati.

Može i bez stresa

Za sve koji se žele počastiti posebnim obrokom bez puno muke i stresa, ovaj recept je slastan pogodak. Biftek je skupocjen zalogaj, koji se u pravilu jede u fancy restoranima, pa mnoge amaterske kuhare baca u paniku zbog straha od neuspjeha kada ga i pomisle pripremati kod kuće.

Naravno, nitko ne želi žilav, prepečen odrezak, pogotovo kada se uzme u obzir njegova cijena. No uz ovaj provjereni recept za biftek u umaku od papra nema straha.

mary berry Možda vas zanima... Mary Berry ima super savjete za večeru bez stresa Špajza

mary berry | Author: PA/PIXSELL Mary Berry foto: PA/PIXSELL

U čemu je tajna? U umaku koji se priprema unaprijed

"Učinite sam po sebi poseban juneći file još posebnijim u kombinaciji s klasičnim umakom od papra. Ovaj umak možete pripremiti unaprijed, što je spas ako želite skuhati svečanu večeru, a da ne provedete cijelu noć u kuhinji", poručuje legendarna kulinarska majstorica Mary Berry čiji recept za biftek u umaku od papra donosimo u nastavku...

Uz ovaj recept Mary Berry bez problema ćeš pripremiti obrok koji će oduševiti tvoje ukućane i goste, a ti ćeš se osjećati kao pravi chef u vlastitoj kuhinji. I ne brini ako ti prvi put ne uspije savršeno - pa znamo da praksa čini majstora.

biftek u umaku od papra | Author: Recipes Vibrant/Pinterest Biftek u umaku od papra foto: Recipes Vibrant/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Biftek u umaku od papra - recept by Mary Berry
12 MIN
pripreme
9 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
BIFTEK
Sastojci
  • Biftek 4 kom
  • Maslac 50 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
UMAK
Sastojci
  • Goveđi temeljac 100 ml
  • Češnjak 0,50 režanj
  • Brandy 2 žlica
  • Worcestershire umak 1 žlica
  • Dijon senf 1 žlica
  • Vrhnje za kuhanje 150 ml
  • Zdrobljena zrna crnog papra 0,50 žličica
  • Listići sušenog peršina 2 žlica
Postupak
  1. Priprema odrezaka: Započni tako da lagano pritisneš odreske dlanom kako bi bili debljine otprilike 1 cm. Ovaj korak osigurava ravnomjerno pečenje. Nakon toga, obilno ih posoli i popapri s obje strane.


  2. Pečenje do savršenstva: Zagrij tavu ili grill tavu na jakoj vatri dok se ne počne dimiti. Ključni trik Mary Berry nije u tome da maslac staviš u tavu, već da ga ravnomjerno razmažeš po površini odrezaka. Time se sprječava da maslac izgori na visokoj temperaturi i istovremeno mesu daje bogatiji okus.


  3. Kratko i slasno: Peci odreske točno 2 minute sa svake strane za savršeni medium-rare (srednje pečeno). Ako voliš jače pečeni biftek, produži vrijeme pečenja za 1 minutu sa svake strane.


  4. "Odmor" za meso: Nakon pečenja, izvadi odreske iz tave i labavo ih zamotaj u aluminijsku foliju. Pusti ih da odstoje 10-ak minuta. Ovaj korak je presudan jer omogućuje sokovima da se ravnomjerno rasporede po mesu, čineći ga izuzetno sočnim i mekim.


  5. Priprema umaka: U manji lonac ulij goveđi temeljac, zakuhaj ga i pusti da krčka dok se količina ne reducira na otprilike polovicu. Dodaj zgnječeni češnjak, brandy, Worcestershire umak, dijon senf, vrhnje za kuhanje i zdrobljena zrna papra.


  6. Završavanje jela: Sve dobro promiješaj i pusti da umak ponovno proključa na jakoj vatri. Dodaj prstohvat soli i kuhaj dok se ne zgusne. Na samom kraju umiješaj svježe nasjeckani peršin.


  7. Posluživanje: Rasporedi odreske na 4 tanjura, bogato ih prelij umakom i posluži uz pržene krumpiriće i svježu salatu i/ili povrće kuhano na pari.


Isprobaj i ove sla(s)ne divote s potpisom Mary Berry!

shakshuka, mary berry Možda vas zanima... Bolju shakshuku od ove još nismo probali! Recepti mary berry, topla salata od piletine Možda vas zanima... Mary Berry ima top recept za toplu salatu od piletine Recepti prilozi, pire krumpir, prokuice, mrkva Možda vas zanima... Mary Berry ima čak 4 slasne verzije pire krumpira Recepti Pečeni krumpir Možda vas zanima... Slasni pečeni krumpiri po receptu Mary Berry Recepti Možda vas zanima... Ovako Mary Berry priprema famozni hollandaise... Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.