Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima

Getty Images/Unsplash Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima
Ovo jelo, tjestenina s usoljenim limunima i inćunima, gotovo je za samo 15 minuta, a pršti okusima
Vidi originalni članak

Tijekom radnog tjedna (a često i vikendom) cijenimo i volimo jela koja se brzo pripremaju. A posebno cijenimo kad su takva jela još i jako ukusna.

U potrazi za jednim takvim brzim i jednostavnim jelom, s malim odmakom od tipičnih sastojaka, pretražili smo bogatu riznicu recepata slavne američke kuharice, 82-godišnje Marthe Stewart. I otkrili ovu genijalnu tjesteninu idealnu za brzi ručak ili večeru preko tjedna.

 

tips & tricks Usoljeni limuni - tajna savršenog okusa brojnih jela

 

Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima bogata je okusom. Inćuni, usoljeni limuni i parmezan čine savršen umami okus, a dašak svježine daju mu svježi sjeckani listići peršina.

I ono najvažnije – jelo je doista gotovo za 15 minuta!

Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima

(za 4 porcije)

Sastojci:

  • sol, svježe mljeveni papar
  • 350 g špageta, linguina ili tagliatella
  • ¼ šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja (1 šalica = 250 ml)
  • 2 žlice mljevenog češnjaka (5-6 češnjeva)
  • 2 žlice usitnjenih fileta inćuna iz ulja (6-8 fileta inćuna)
  • ¼ šalice nasjeckanih usoljenih limuna
  • ¾ šalice nasjeckanih svježih listića peršina
  • 60 g sitno naribanog parmezana

 

Okusi Mediterana Jednostavno i fino: Bavette s mirisnom piletinom

 

Postupak:

  1. Zagrij lonac pun vode, ubaci tjesteninu i pusti da se skuha al dente – 2 minute kraće nego što piše na pakiranju. Sačuvaj 1 šalicu vode od kuhanja tjestenine.
  2. U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj češnjak i inćune te prži dok ne zamiriši, oko 30 sekundi.
  3. Dodaj usoljene limune i pusti da se prži još 30 sekundi.
  4. Dodaj tjesteninu i ¾ šalice vode od kuhanja tjestenine. Kuhaj 1 do 2 minute, uz povremeno protresanje tave, dok tjestenina ne bude potpuno skuhana.
  5. Makni s vatre, dodaj peršin i naribani parmezan te nastavi protresati tavu. Ako je potrebno, dodaj još vode od kuhanja tjestenine – cilj je dobiti kremasti umak.
  6. Posoli i popapri prema ukusu i posluži s još sira, paprom, listićima peršina i malo maslinova ulja.

Savjet više: Oprezno sa solju jer i inćuni i parmezan dosta su slani.

 

Ako ti se sviđa tjestenina s usoljenim limunima i inćunima, isprobaj i ostale recepte za tjesteninu koje donosimo u nastavku...

 

Zdravo i slasno Pripremi savršeno kremastu tjesteninu s avokadom

špageti, malo drukčije Ukusna ljetna tjestenina sa srdelama i inćunima

slasna inspiracija Recept s Pasta Journala: Fettuccine sa stracciatellom

 

Posjeti Gastro.hr