Bavete ili plosnati uski rezanci savršeno se sljubljuju s piletinom, maslinovim uljem i limunom, stoga – kad god ne znaš što pripremiti za brzi ručak ili večeru - s ovim jelom nikad nećeš pogriješiti.
Sve drugo je stvar kreativnosti jer mu možeš dodati po želji razne sastojke – od bosiljka do čili papričica ili ljutih feferona.
I dok čekaš da se u umaku fino sljube svi sastojci i da se aromatizira, za to vrijeme možeš skuhati špagete. Ljepota ove tjestenine s limunom je u tome da što duže čekaš da ih pojedeš oni postaju sve bolji jer limun otpušta svu svoju aromu. Prava delicija!
Bavette s mirisnom piletinom
Sastojci (za 4 osobe):
- 400 g pilećeg filea
- 2 pileća batka sa zabatkom
- 1 čili papričica ili ljuti feferon
- 7 listića kadulje
- sok od 1 limuna
- 75 ml maslinova ulja
- 250 g mini rajčica
- 1 tikvica
- sol i papar
- 400 g plosnatih uskih rezanaca (bavetta)
Postupak:
- Piletinu oplahni i posuši, a čili očisti i, kao i kadulju, nasjeckaj. Izmiješaj sok od limuna, čili, kadulju i 50 ml ulja pa marinadu dobro popapri. Njome premaži komade piletine, pokrij posudu i drži u hladnjaku 90 minuta.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, Nakon mariniranja piletinu posoli, posloži u tavu (koja smije u pećnicu), pokapaj s polovicom marinade i peci 45 minuta.
- Za to vrijeme operi rajčice i tikvicu. Rajčice prereži popola, a tikvicu po dužini pa je nareži na četvrtine. Tjesteninu skuhaj u dosta posoljene vode prema uputama na pakiranju.
- Na preostalom ulju kratko poprži rajčice i tikvice pa ih posoli i popapri. Bavette ocijedi i izmiješaj s povrćem. Posluži ih s piletinom na pladnju ukrašenom bosiljkom.