Tijekom radnog tjedna (a često i vikendom) cijenimo i volimo jela koja se brzo pripremaju. A posebno cijenimo kad su takva jela još i jako ukusna.
U potrazi za jednim takvim brzim i jednostavnim jelom, s malim odmakom od tipičnih sastojaka, pretražili smo bogatu riznicu recepata slavne američke kuharice, 82-godišnje Marthe Stewart. I otkrili ovu genijalnu tjesteninu idealnu za brzi ručak ili večeru preko tjedna.
Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima bogata je okusom. Inćuni, usoljeni limuni i parmezan čine savršen umami okus, a dašak svježine daju mu svježi sjeckani listići peršina.
I ono najvažnije – jelo je doista gotovo za 15 minuta!
Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima
(za 4 porcije)
Sastojci:
- sol, svježe mljeveni papar
- 350 g špageta, linguina ili tagliatella
- ¼ šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja (1 šalica = 250 ml)
- 2 žlice mljevenog češnjaka (5-6 češnjeva)
- 2 žlice usitnjenih fileta inćuna iz ulja (6-8 fileta inćuna)
- ¼ šalice nasjeckanih usoljenih limuna
- ¾ šalice nasjeckanih svježih listića peršina
- 60 g sitno naribanog parmezana
Postupak:
- Zagrij lonac pun vode, ubaci tjesteninu i pusti da se skuha al dente – 2 minute kraće nego što piše na pakiranju. Sačuvaj 1 šalicu vode od kuhanja tjestenine.
- U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj češnjak i inćune te prži dok ne zamiriši, oko 30 sekundi.
- Dodaj usoljene limune i pusti da se prži još 30 sekundi.
- Dodaj tjesteninu i ¾ šalice vode od kuhanja tjestenine. Kuhaj 1 do 2 minute, uz povremeno protresanje tave, dok tjestenina ne bude potpuno skuhana.
- Makni s vatre, dodaj peršin i naribani parmezan te nastavi protresati tavu. Ako je potrebno, dodaj još vode od kuhanja tjestenine – cilj je dobiti kremasti umak.
- Posoli i popapri prema ukusu i posluži s još sira, paprom, listićima peršina i malo maslinova ulja.
Savjet više: Oprezno sa solju jer i inćuni i parmezan dosta su slani.
Ako ti se sviđa tjestenina s usoljenim limunima i inćunima, isprobaj i ostale recepte za tjesteninu koje donosimo u nastavku...