Zarolaj odojak i oduševi goste!

Getty Images Nadjevena rolada od odojka - savršeno za novogodišnji doček
Raskošna mesna pečenja idealan su ručak u vrijeme adventa i blagdana, kada okupljanje za stolom traži svečaniji meni
Vidi originalni članak

Mnogi s nestrpljenjem očekuju pečenu svinjetinu, koja se u ovom blagdanskom razdoblju rado jede topla ili hladna. Ovaj put pripremi ovu omiljenu blagdansku namirnicu na poseban i svečan način - zarolaj je!

Prije nego se baciš u pripremanje, donosimo ti par savjeta za dobro i slasno pečenje: 

  • Dobro zagrijana pećnica je jedan od najbitnijih faktora slasnog mesa. Ako ulje nije dovoljno vruće, meso će se osušiti i neće biti ukusno. 
  • Za pripremu svinjskog pečenja s rebrima od kilogram i pol dovoljno je sat i pol na 200°C. Isto vrijedi i za pile, a pilećim batacima i prsima trebat će 45 minuta na istoj temperaturi.
  • Osim što je važno da meso iznutra bude meko i sočno, treba imati i hrskavu koricu. Kako bi se to uspjelo postići, prije pripreme u pećnici prelij meso vrelim uljem. Tijekom pečenja podlijevaj ga temeljcem ili toplom vodom.

 

novogodišnje pečenje Sočna svinjetina punjena marelicama

 

Rolada od odojka s nadjevom od kruha i začinskog bilja

Sastojci:

  • oko 2 kg otkoštenih prsa od odojka
  • 5 šnita starog kruha
  • 2 šnite mesnate slanine
  • zagrijano mlijeko po potrebi
  • po nekoliko grančica svježeg timijana i peršina
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • sol, papar
  • 5 žlica ulja
  • 50 ml svijetlog piva

 

novogodišnji ručak Zagrizi u odojak omotan slaninom

 

Postupak:

  1. Na tavi preprži na sitne komadiće nasjeckanu slaninu i dodaj u zdjelu s natrganim kruhom. Dodaj sol, papar, češnjak u prahu te nasjeckani timijan i peršin.
  2. Malo pomalo ulijevaj zagrijano mlijeko i miješaj da od kruha nastane gusta smjesa kojem ćeš nadjenuti meso. Količina mlijeka ovisi o vrsti i starosti kruha.
  3. Odojak posoli sa svih strana, stavi nadjev te zarolaj. Zaveži kuhinjskim konopcem kako bi rolada zadržala oblik tijekom pečenja.
  4. Stavi u namašćenu keramičku posudu za pečenje i prelij pivom. Peci na 170°C uz povremeno okretanje oko 2 sata ili dok meso ne bude u potpunosti pečeno.
  5. Pečenu roladu izvadi na kuhinjsku dasku, ukloni konopac i ostavi da odstoji desetak minuta prije rezanja.

 

 

hrskavo i sočno Pečeni odojak - zvijezda novogodišnjeg stola

 

Posjeti Gastro.hr