Recepti Svinjetina 31. prosinca 2023.

SLASNO PEČENJE Zarolaj odojak i oduševi goste!

Svinjetina
31 MIN
120 MIN
8
SREDNJE
porchetta
Nadjevena rolada od odojka - savršeno za novogodišnji doček
foto: Getty Images
Raskošna mesna pečenja idealan su ručak u vrijeme adventa i blagdana, kada okupljanje za stolom traži svečaniji meni

Mnogi s nestrpljenjem očekuju pečenu svinjetinu, koja se u ovom blagdanskom razdoblju rado jede topla ili hladna. Ovaj put pripremi svinjetinu, preciznije odojak, omiljenu blagdansku namirnicu na poseban i svečan način - zarolaj je!

Prije nego se baciš u pripremanje, donosimo ti par savjeta za dobro i slasno pečenje

  • Dobro zagrijana pećnica je jedan od najbitnijih faktora slasnog mesa. Ako ulje nije dovoljno vruće, meso će se osušiti i neće biti ukusno. 
  • Za pripremu svinjskog pečenja s rebrima od kilogram i pol dovoljno je sat i pol na 200°C. Isto vrijedi i za pile, a pilećim batacima i prsima trebat će 45 minuta na istoj temperaturi.
  • Osim što je važno da meso iznutra bude meko i sočno, treba imati i hrskavu koricu. Kako bi se to uspjelo postići, prije pripreme u pećnici prelij meso vrelim uljem. Tijekom pečenja podlijevaj ga temeljcem ili toplom vodom.
Svinjetina Možda vas zanima... Sočna svinjetina punjena marelicama Recepti

 | Author: Cleo Vergara/Pexels Rolada od odojka foto: Cleo Vergara/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Rolada od odojka s nadjevom od kruha i začinskog bilja
31 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Odojak - otkoštena prsa 2 kg
  • Stari kruh 5 kriška
  • Slanina 5 kriška
  • Mlijeko
  • Grančica svježeg timijana 4 kom
  • Listići svježeg peršina 4 žlica
  • Češnjak u prahu 0,50 žličica
  • Sol
  • Papar
  • Svinjska mast 5 žlica
  • Pivo 50 ml
Postupak
  1. Na tavi preprži na sitne komadiće nasjeckanu slaninu i dodaj u zdjelu s natrganim kruhom. Dodaj sol, papar, češnjak u prahu te nasjeckani timijan i peršin.


  2. Malo pomalo ulijevaj zagrijano mlijeko i miješaj da od kruha nastane gusta smjesa kojem ćeš nadjenuti meso. Količina mlijeka ovisi o vrsti i starosti kruha.


  3. Odojak posoli sa svih strana, stavi nadjev te zarolaj. Zaveži kuhinjskim konopcem kako bi rolada zadržala oblik tijekom pečenja.


  4. Stavi u namašćenu keramičku posudu za pečenje i prelij pivom. Peci na 170°C uz povremeno okretanje oko 2 sata ili dok meso ne bude u potpunosti pečeno.


  5. Pečenu roladu izvadi na kuhinjsku dasku, ukloni konopac i ostavi da odstoji 20-ak minuta prije rezanja.


 

Pečeni odojak Možda vas zanima... Pečeni odojak - zvijezda novogodišnjeg stola Špajza Lungić Možda vas zanima... Zagrizi u odojak omotan slaninom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.