Već svi znamo – za Novu godinu jede se svinjetina jer svinja ruje prema naprijed, a i mi želimo u novom razdoblju koje je pred nama ići samo prema naprijed. Ako planiraš bogatu novogodišnju gozbu, a želiš svoju svinjetinu pripremiti na malo drugačiji način probaj ovaj recept i oduševit ćeš sebe i svoje goste!
Sočno, dobro začinjeno meso i punjenje od marelica koje mu daje svježinu odlična su kombinacija. Ova pečenka može se poslužiti uz pečene krumpire, pire krumpir, mlince…
Količina u receptu dovoljna je za 10 osoba, svaka porcija ima oko 350 kalorija, a ukupno vrijeme pripreme je 2 sata i 30 minuta, s tim da je većinu vremena meso u pećnici pa ti u to vrijeme stigneš obaviti druge poslove u kuhinji.
Svinjetina punjena marelicama
(za 10 osoba, 150 minuta)
Sastojci:
- 300 g sušenih marelica, narezanih na komadiće
- komad svinjećeg karea, oko 1800 g
- 6 češnjeva češnjaka, sitno sjeckanog ili mljevenog
- 2 i ½ žličice svježeg ružmarina, sitno sjeckanog, plus dodatne grančice za ukrašavanje
- 1 i ½ šalica pilećeg temeljca
- 1 žličica soli
- 1 žličica svježe mljevenog papra
Postupak:
- U srednjoj posudi na srednjoj vatri zakuhaj narezane sušene marelice u ½ šalice vode. Makni s vatre i pusti da odstoji dok marelice ne upiju vodu, oko 10 minuta.
- Dugim tankim nožem za filetiranje po cijeloj dužini kroz kare napravi rupu za punjenje. U rupu uguraj kuhaču te je proširi.
- U zdjelici izmiješaj marelice, pola količine češnjaka i ¼ žličice soli. Punjenjem zapuni rupu u kareu.
- Kare poveži kuhinjskim koncem.
- U mužaru istuci sjeckani ružmarin, ostatak soli i žličicu papra, umiješaj ostatak češnjaka te time dobro istrljaj meso izvana.
- Peci na 160 stupnjeva oko 45 minuta. Izvadi iz pećnice, prelij pilećim temeljcem i vrati u pećnicu. Podlijevaj svakih 15 minuta sokom od pečenja. Neka se peče još otprilike sat vremena.
- Izvadi iz pećnice i pusti da meso odstoji oko 20 minuta prije rezanja. Ukrasi cijelim grančicama ružmarina, a umak od pečenja stavi u posebnu zdjelicu i posluži uz meso i prilog po želji.