Recepti 01. siječnja 2024.

Sočna svinjetina punjena marelicama

Svinjetina
Svinjetina punjena marelicama foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako pripremaš novogodišnju gozbu i želiš svinjetinu pripremiti na malo drugačiji način, svinjetina punjena marelicama idealan je recept za tebe. Ukupno vrijeme pripreme je oko 2 sata i 30 minuta, a navedena količina dovoljna je za 10 osoba

Već svi znamo – za Novu godinu jede se svinjetina jer svinja ruje prema naprijed, a i mi želimo u novom razdoblju koje je pred nama ići samo prema naprijed. Ako planiraš bogatu novogodišnju gozbu, a želiš svoju svinjetinu pripremiti na malo drugačiji način probaj ovaj recept i oduševit ćeš sebe i svoje goste!

Sočno, dobro začinjeno meso i punjenje od marelica koje mu daje svježinu odlična su kombinacija. Ova pečenka može se poslužiti uz pečene krumpire, pire krumpir, mlince…

Količina u receptu dovoljna je za 10 osoba, svaka porcija ima oko 350 kalorija, a ukupno vrijeme pripreme je 2 sata i 30 minuta, s tim da je većinu vremena meso u pećnici pa ti u to vrijeme stigneš obaviti druge poslove u kuhinji.

 | Author: Shutterstock Svinjetina punjena marelicama odlična je kombinacija foto: Shutterstock

Svinjetina punjena marelicama

(za 10 osoba, 150 minuta)

Sastojci:

  • 300 g sušenih marelica, narezanih na komadiće
  • komad svinjećeg karea, oko 1800 g
  • 6 češnjeva češnjaka, sitno sjeckanog ili mljevenog
  • 2 i ½ žličice svježeg ružmarina, sitno sjeckanog, plus dodatne grančice za ukrašavanje
  • 1 i ½ šalica pilećeg temeljca
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica svježe mljevenog papra

 

Pečeni odojak Možda vas zanima... Pečeni odojak - zvijezda novogodišnjeg stola Špajza

 

Postupak:

  1. U srednjoj posudi na srednjoj vatri zakuhaj narezane sušene marelice u ½ šalice vode. Makni s vatre i pusti da odstoji dok marelice ne upiju vodu, oko 10 minuta.
  2. Dugim tankim nožem za filetiranje po cijeloj dužini kroz kare napravi rupu za punjenje. U rupu uguraj kuhaču te je proširi.
  3. U zdjelici izmiješaj marelice, pola količine češnjaka i ¼ žličice soli. Punjenjem zapuni rupu u kareu.
  4. Kare poveži kuhinjskim koncem.
  5. U mužaru istuci sjeckani ružmarin, ostatak soli i žličicu papra, umiješaj ostatak češnjaka te time dobro istrljaj meso izvana.
  6. Peci na 160 stupnjeva oko 45 minuta. Izvadi iz pećnice, prelij pilećim temeljcem i vrati u pećnicu. Podlijevaj svakih 15 minuta sokom od pečenja. Neka se peče još otprilike sat vremena.
  7. Izvadi iz pećnice i pusti da meso odstoji oko 20 minuta prije rezanja. Ukrasi cijelim grančicama ružmarina, a umak od pečenja stavi u posebnu zdjelicu i posluži uz meso i prilog po želji.

 

Možda vas zanima... Hrskava i sočna svinjska rebarca iz pećnice Recepti Sekeli gulaš Možda vas zanima... Sekeli gulaš - jelo na žlicu kojem je teško odoljeti Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.