Zasladi se čokoladnom meringue roladom s kavom

Shutterstock
Ova čokoladna rolada dostojan je desert za sve slavljeničke večeri i druženja...
Vidi originalni članak

Ova će čokoladna rolada sa stola sigurno nestati u tren oka, a zašto i ne bi kada je, osim što odlično izgleda i ukusna. Ono najbolje od svega jest da ju je moguće i zamrznuti i sačuvati za one dana kada jednostavno nemaš vremena ni za pripremu najjednostavnijih recepata.

 

slatki gušti Sočna rolada s limunom i mascarponeom

 

Nemoj da te nešto duži recept zavara, zapravo ju je kao i većinu rolada, veoma jednostavno pripremiti.

Sastojci za koru od bjelanjaka:

  • suncokretovo ulje
  • 6 bjelanjaka
  • 330 g šećera 
  • 2 žlice običnog brašna
  • 60 g mljevenih badema
  • žlica espresso kave u prahu otopljena u jednoj žličici kipuće vode
  • bademi narezani na listiće

Sastojci za čokoladni namaz:

  • 200 g tamne čokolade nasjeckane na komadiće
  • 50 g maslaca
  • 120 mL punomasnog slatkog vrhnja
  • ½ žličice soli

Sastojci za punjenje:

  • 200 mL punomasnog slatkog vrhnja
  • 40 g šećera u prahu
  • 1 žličica espresso kave otopljena u 1 žličici kipuće vode

 

Cheesecake rolada Rolada od jagoda i krem sira gotova je za tren

 

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obloži masnim papirom. Lagano premaži uljem.
  2. U velikoj posudi umuti bjelanjke električnim mikserom dok ne nastane snijeg s krutim vrhovima. Zatim polagano dodaj šećer i umuti, na manjoj brzini. Zatim dodaj brašno pa umuti, a nakon njega dodaj mljevene bademe i kavu te veoma lagano i kratko promiješaj.
  3. Ravnomjerno rasporedi dobivenu smjesu u lim, posipaj ju listićima badema, a zatim peci 8 minuta. 
  4. Smanji temperaturu pećnice na 160 stupnjeva i peci još 20 do 25 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi oko 10 minuta na žicama, a zatim ga preokreni na krpu ili masni papir koji si prethodno pripremila na kuhinjskoj radnoj površini i pusti da se kompletno ohladi.
  5. U međuvremenu, napravi namaz od čokolade: otopi čokoladu u vatrootpornoj zdjeli preko posude s vodom koja ključa (voda ne smije dodirivati zdjelu). Kad se otopi, dodaj maslac i lagano promiješaj, a zatim ostavi da se hladi 15 minuta. Zatim u nju postepeno dodaj slatko vrhnje, promiješaj električnim mikserom i dodaj sol. Ravnomjerno rasporedi preko ohlađene meringue kore, a zatim ohladi cijeli desert 15 minuta.
  6. Za nadjev pomiješaj slatko vrhnje i šećer u prahu te kavu u jednoj zdjeli. Umuti električnim mikserom dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Nastavi sve dok ne dobiješ mekane vrhove.
  7. Raširi kremu preko čokoladnog namaza. 
  8. Zatim sastavi roladu: pažljivo ju počni motati uz pomoć masnog papira i krpe. Ohladi ju najmanje tri sata, a prije posluživanja po želji ju još ukrasi rastopljenom čokoladom.

U slast!

 

klasik Prefina čokoladna rolada - recept Marthe Stewart čudesne alternative Dalgona kava inspiracija je za ovih pet napitaka... kremasti ritual Umjesto šalice kave - kuglica sladoleda

Posjeti Gastro.hr