Božićni pokloni za gurmane - istražili smo što nude domaći kreativci!

Getty Images
Najljepše je doba godine, doba darivanja, dobre hrane i pića. Zastali smo i razmislili, što bi to jedan pravi foodie volio pronaći ispod jelke ove godine? Donosimo vam više od 15 genijalnih ideja koje će definitivno oduševiti vaše prijatelje gurmane.
Vidi originalni članak

Prošvrljali smo društvenim mrežama domaćih kreativaca i pronašli zbilja divne primjerke koje će vaši najdraži foodieji naprosto obožavati. Od divnih šalica i tanjura, preko torba koje čuvaju planetu i omiljenih kuharica, pa sve do jestivih poklončića. Pogledajte naše favorite.

 

 

S keramikom nikada ne možete pogriješiti, pa tako ove godine svoje najdraže razveselite divnim ručno rađenim tanjurima i šalicama. Naši favoriti definitivno su Terra ceramica rukotvorine, ali i genijalne Chia cups Filipe Sorko. 

 

Ručno rađeno posuđe Terra spaja funkcionalnost i dobar ukus

Šalice za kreativce Chia cups - Filipa Sorko ima novi točkasti projekt

 

Najveće mesoljupce u društvu možete iznenaditi dobrom domaćom kobasicom ili pak, još bolje, personaliziranom drvenom daskom na kojoj će ovog Božića ponosno sjeckati omiljene mesne zalogaje. Little Miss Pu malo je carstvo drvenih dasaka koje se s ponosom iznose pred goste, a zatim se na njima, bolje nego ikad, režu domaće delicije. Možete li zamisliti bolji poklon?

 


Kuharice su idealan poklon za svaku priliku, a želite li počastiti omiljenog foodieja probranim gastronomskim djelima svakako birajte kuharice istih takvih autora. Yotam Ottolenghi, Anthony Bourdain, Massimo Bottura i Gordon Ramsay uvijek su dobra ideja.

Želite li pak podržati neke od domaćih foodieja, svakako bacite oko na kuharicu Mrvica Željke Klemenčić, tek izašlu kuharicu blogerice Domaćice, neku od tri sjajne kuharice Mirjane Šmit s bloga Od slatkoga slađe ili predivnu zbirku Kolači moje omame Vilme koja je nastala u suradnji Maroja Mihovilovića i Esplanade. Nemojte zaboraviti niti genijalnu Hrvatsku kuharicu!

 

Recenzija kuharice Hrvatska kuharica - isprobali smo tri recepta i odlučili - kupiti ili ne?

Kolači moje omame Vilme Slatki okusi prošlosti i na vašem blagdanskom stolu

Od slatkoga slađe Mirjana Šmit – kako od bloganja napraviti najslađu karijeru

 

Jestive poklone najviše volimo stoga će sjajna ideja biti posjeta Malom placu koji se od nedavno održava u Kaptol centru, a na kojem možete pronaći sjajne džemove i druge namaze, sireve, domaće keksiće, suho voće i orašaste plodove, pa i brašna te žitarice izravno od malih proizvođača. Provjereno, lokalno, sezonski i domaće.
 


U ovom malom istraživanju također smo naišli na super keksiće čiji nas je dizajn instantno osvojio. Đurđa Prettyface najprije će vas oduševiti preslatkim tematskim kutijicama u koje pakira svoje keksiće, a zatim i, vrlo lako moguće, okusima svojim mini kreacija.

 

 

Kada su u pitanju pivopije, ne možete pogriješiti s dobrim paketom piva, a odličan odabir bit će odabrana izdanja domaćih craft pivara. Sjajno pivo dolazi iz pivovare Medvedgrad, dok će pakiranja piva Garden Breweryja izgledati genijalno ispod baš svakog drvca.


Lončići, šalice, krpe, stolnjaci, inovativni spremnici za voće, povrće i bilje idealan su poklon za one koji najviše vremena u danu provode u kuhinji. Pronaći ih možete na Facebook stranici List living, pa fantastičnim dizajnom iznenaditi omiljenog gurmana.

 

 

U Koferu. smo pronašli genijalan poklon za sve obožavatelje gina, stvoren za blagdansko vrijeme. Naime, ovo mjesto u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici prava je mala riznica rukotvorina, no za oko nam je ipak najviše zapeo gin upakiran u blagdansku kuglicu za božićno drvce. Genijalno, zar ne? Tu je i svijeća s mirisom gina, različiti paketići, šalice i tanjuri. Ovo mjesto definitivno obilazimo za vrijeme blagdanskog shoppinga.

 

 

Ekološki osviješteni i prijatelji pripadnici zero waste pokreta obožavat će vas poklonite li im ovog Božića jednostavne platnene vrećice za tržnicu ili pak ovu jednostavnu, ali korisnu torbu za baš svaku priliku. Pronađite je na društvenim mrežama Zero waste Croatia.
 


Odlična ideja bit će i različite mješavine čajeva koje, uz pomoć stručnjaka, možete smiksati prema osobnosti i načinu života osobe koju darujete. Postoji nekoliko specijaliziranih prodavaonica čajeva, a nama su favoriti definitivno Harissa i nedavno otvoreno Crno zlato. Osim čajeva, tamo možete pronaći i sjajnu kavu za kavoljupce kojih, vjerujemo, ni među vašim prijateljima ne nedostaje.

 

Intervju Harissa – začinska oaza dobrih mirisa i okusa

 

 

Slasne pakete još uvijek možete naručiti i od brojnih OPG-ova te malih, ali kvalitetnih proizvođača. Posebice nam je drag brend Seed sa svojim zdravim, ali finim poslasticama, te OPG Siladi s domaćim brašnima, uljima i drugim divnim gurmanskim sitnicama.

 

Zdravo i fino! Seed - fina priča o novom, zdravom i slatkom brendu hrane

Mali proizvođači OPG Siladi: O eko proizvodnji, cijenama i receptu za međimurske trgance

 


 

Ako pak na ovaj tekst naiđete tek dan ili dva do Božića, ne očajavajte, imamo stvarno dobru ideju. Kako i sami obožavamo Netflixove kulinarske emisije, vjerujemo kako će i vašeg najdražeg gurmana oduševiti godišnja pretplata na Netflixov izbor serija, filmova i emisija koje slave kuhanje na najslasniji mogući način. Ubacite tu i kakve domaće grickalice, bocu finog vina i, vjerujte, zimske večeri nikad neće biti ugodnije.

 

Pogledali smo... The Final Table: Najpoznatiji chefovi svijeta u napetom kulinarskom showu

 

Posjeti Gastro.hr