Recenzije 09. kolovoza 2018.

Hrvatska kuharica - isprobali smo tri recepta i odlučili - kupiti ili ne?

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako je Hrvatska kuharica izašla prije nepuna dva mjeseca, još je uvijek barem jednom tjedno redovno listamo u potrazi za inspiracijom. Dok knjige u obje varijante, onoj hrvatskoj i engleskoj, polako nestaju s polica, mi se bacamo na kuhanje i stvaramo čuda kako su to zamislili naši najpoznatiji chefovi...

„Gotovo su svi recepti izvedivi kod kuće i s osnovnom opremom. Uključene su i neke namirnice za čiji pronalazak treba uložiti više truda, kao i brojne namirnice koje se nalaze na policama trgovina“, rekao je za Gastro.hr Mate Janković, urednik Hrvatske kuharice, tik prije samog izlaska knjige na police. Odlučili smo testirati njegove riječi i pripremiti tri jela iz najdeblje i, pomalo paradoksalno, najmodernije domaće tradicionalne kuharice.

 

Možda vas zanima... Croatia: The Cookbook - novi projekt Mate Jankovića Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Janković je okupio pravu malu gastronomsku vojsku najcjenjenijih domaćih chefova, svako od njih ustupio mu je nekoliko svojih najboljih recepata i tako je nastala biblija domaće gastronomije. U ovoj kuharici mogu se pronaći, čini se, doslovno sva tradicionalna hrvatska jela. Na nešto drugačiji, moderniji i autorski način chefova, ali s onim poznatim okusima koji se danas tako rijetko pronalaze. Samo neki od onih koji su nesebično udijelili dio svog znanja kroz recepte su Ana Grgić, Petra Jelenić, Priska Thuring, Matija Bregeš, David Skoko, Marin Rendić, Marijo Čepek, Deniz Zembo, Hrvoje Kroflin, Marko Palfi, Ivan Pažanin, Braco Sanjin i Andrej Barbieri. 

Janjeće tripice, police s pancetom, zapečeni odojak, kroštule i fritule, buhtle, domaća kokoš u pećnici, pljukanci sa škampima, juha od fažola, temfani picek, krem juhe, savijače, buncek i krpice s kiselim zeljem, hobotnica u slanutku -Hrvatska kuharica ima baš sve. Obavio je Janković dobar posao, pa je uz recepte uz svakog autora ubacio i kratku biografiju chefova. Tako osim vrhunskih jela, iz ove kuharice možete upoznati i dio gastronomske opće kulture koja danas postaje sve važnija.

Vrhunski chefovi, ista takva jela na papiru, predivne fotografije velike Maje Danice Pečanić i pokoja mudra iz pera Mate Jankovića kao uvod u svaku regiju Hrvatske. Paprena cijena od 369 kuna, rekli bi neki, ali doživljaj je potpun, dodali bismo mi.

Odlučili smo da se o ovoj knjizi treba čuti još više i dalje, pa smo pripremili tri jela prema receptima iz knjige i odlučili testirati je li kupovina kuharice po toj cijeni zbilja isplativa. Evo što smo otkrili!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Prvi recept, ujedno i prvi recept u čitavoj kuharici, koji smo isprobali bile su lignje na padeli chefa Matije Bregeša. Matija je mladi chef koji trenutno radi u restoranu Boškinac kao sous chef i, kako stoji u knjizi, uživa pretvarati tradicionalnu hranu u moderno iskustvo. 

Njegov recept je jednostavan, nosi domaće okuse, a sve namirnice za isti nabavili smo tek jednim odlaskom na tržnicu. 

Lignje na padeli pripremaju se tako da se lignje najprije zaprže sa svih strana, a zatim se u zdjelu dodaju mrkva, krumpir, vino i začini poput lovorovog lista i peršina. Priprema ne oduzima previše vremena. Zapravo, najduže traje čekanje da krumpir omekša. Bogatih okusa, aromatične lignje pun su pogodak za petak popodne. Jer, tko petkom popodne uopće i može odbiti lignje? Ovaj recept svakako ćemo ponoviti još koji put.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Iako je kuharica prepuna recepata za tradicionalne deserte poput kroštula, fritula, zlevanke, rabske torte, makovnjače i orehnjače i odluke teško padaju, na kraju je odabir pao na slatke i meke buhtle Petre Jelenić. U ovaj recept od samog početka nismo imali baš nikakve sumnje što se na kraju pokazalo opravdanim. Petrine su buhtle meke, sočne, mirisne i baš poput bakinih - ne možeš ih prestati jesti.

Nekakvoj klasičnoj pripremi Petra dodaje limunovu koricu i mahunu vanilije, a svaku okruglicu prije pečenja umače, pa još jednom premazuje maslacem. Slasno, sočno i bogato, baš kako volimo.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Na kraju, kao veliki ljubitelji kremastih jetrica, isprobali smo i recept chefa Gorana Stanisavljevića za teleću jetricu s kremastim pire krumpirom. Činjenica da se nismo u potpunosti pridržavali recepta kako bi ubrzali postupak uzela je maha, pa ovo jelo ne možemo prozvati u potpunosti uspješnim. No, krivica je samo naša. Ipak, okusi su bili na mjestu, teksture dobro posložene, a ona kockica maslaca koju smo dodali u umak, a u originalnom receptu ne postoji, ipak je bila previše.

Popravni iz pripreme teleće jetrice ne možemo izbjeći, a do tada ćemo se, zbog njegovih genijalnih recepata za štrukle, šnenokle i ajngemahtec, svakako uputiti i u Mali bar gdje Stanisavljević radi kao glavni chef, kako stoji u kuharici.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Kupiti ili ne kupiti? Naš je savjet definitivno kupiti. Hrvatska kuharica na svojim stranicama sadrži velik i važan dio domaće gastronomije, ona jela koja smo obožavali, a danas gotovo i zaboravili, pa i divne uspomene na neka sretnija vremena. Vremena kada se kuhala jednostavna hrana prepuna različitih, ali toliko dobro povezanih okusa i vremena koja nas danas neizmjerno vesele. Chef Janković obavio je vrhunski posao, a cijeli tim od više od 35 domaćih chefova na najljepši način zapečatio priču. Da, definitivno kupiti!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.