Recenzije 05. studenoga 2025.

Kušački kuriozitet: Plavci sa 100 lica, svi iz iste vinarije

vislander plavac mali
Kušanja plavca malog iz vinarije Vislander
foto: JULIO FRANGEN
Večer za pamćenje s plavcima Vislander, održana u zagrebačkom restoranu Bon Appetit, ponudila je usporedbu vina s različitih položaja, a potom i iz različitih godišta berbi. Bilo je poučno i - odlično!

U zagrebačkom restoranu Bon Appetit održano je sasvim posebno kušanje vina - cijelu večer pila su se vina od samo jedne sorte - plavca malog, i to s različitih položaja na otoku Visu, ali i različitih berbi. Da cijela priča bude još zanimljivija i posebnija - svih 15 kušanih plavaca su iz iste vinarije - viškog Vislandera.

vislander plavac mali | Author: JULIO FRANGEN                       Tomislav Jakopović, Sanda Vojković, Marina Vojković i Marko Vojković foto: JULIO FRANGEN

4 položaja, 4 različita vina, a onda još i nova berba...

Za početak, na kušanju koje je moderirao Tomo Jakopović iz Vinskog kluba, kušana su 4 plavca iz berbe 2021., s položaja Ljubišće, Voščice, Milna i Tihobraće:

  • Ljubišće - 15.5% alkohola, proljetni, voćan (prevladava šljiva), svjež
  • Voščice - 15% alkohola, lakšeg tijela, herbalne note
  • Milna - 15.5% alkohola, jača struktura, čisto i precizno vino, slojevito, pikantno
  • Tihobraće - 15%, još intenzivnije od plavca s Milne, arome suhog voća (šljive), izraženi ali fini tanini

Nakon toga kušali smo i plavce sa ista 4 položaja, ali iz berbe 2019., koja su trenutačno u prodaji. Berba 2019. bila je svježija i vlažnija, a kušana vina imaju postotak alkohola između 13 i 14,5 posto. Manje su robusna i lakše se piju. Uz napomenu da će i plavci iz 2021. sigurno omekšati do izlaska na tržište, kako je istaknuo kolega Ivo Kozarčanin, također iz Vinskog kluba.

vislander plavac mali | Author: JULIO FRANGEN                       Kušanja plavca malog iz vinarije Vislander foto: JULIO FRANGEN

"Moji su se preci na Visu vinima počeli baviti još u 19. stoljeću. Sadašnja je generacija krenula u posao prije 15-ak godina u starim viškim konobama, a završetak početka povratka vinarstvu bio je 2018. Tada smo dovršili modernu vinariju, što nam je omogućilo ozbiljno korištenje drvenih bačava i tehnika koje su nam prije bile nedostupne", ispričao je Marko Vojković, suvlasnik vinarije Vislander.

vislander plavac mali | Author: JULIO FRANGEN                       Kušanja plavca malog iz vinarije Vislander foto: JULIO FRANGEN vislander plavac mali | Author: Julio Frangen Kušanja plavca malog iz vinarije Vislander foto: Julio Frangen vislander plavac mali | Author: JULIO FRANGEN                       Kušanja plavca malog iz vinarije Vislander foto: JULIO FRANGEN

Fantastična sedmorka

Razliku je Vojković zorno pokazao drugim dijelom prezentacije, u kojem je ponudio vertikalu 7 plavaca berbi 2020., 2018., 2017., 2016., 2015., 2013. i 2012. Ta se vina nisu, naravno, mogla uspoređivati detaljno poput onih na horizontalnom kušanju, ali vidjelo se da lijepo putuju kroz vrijeme i da svako ima svoju osobnost. Ovo su kušana vina:

  • Milna 2020. - 15.5% alkohola, lijepe kiseline
  • Ljubišće 2018. - 13.5& alkohola, dobro vino iz relativno lošije godine
  • Milna 2017. - 14% alkohola
  • Tihobraće 2016. - 14% alkohola, iznenađujuća svježina, tamna boja
  • Milna/Tihobraće 2015. - 14.5% alkohola, cvjetno i voćno, dug aftertaste
  • Milna 2013. - 14.5% alkohola, lagani touch breta
  • Milna 2012. - 15.7% alkohola, snažno i zrelo

"Nadam se da će ovakva predstavljanja privući ljude da piju plavce i kupuju ih, pa da ostanu ovdje, a ne odlaze u izvoz", zaključio je Marko Vojnović.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.