U zagrebačkom restoranu Bon Appetit održano je sasvim posebno kušanje vina - cijelu večer pila su se vina od samo jedne sorte - plavca malog, i to s različitih položaja na otoku Visu, ali i različitih berbi. Da cijela priča bude još zanimljivija i posebnija - svih 15 kušanih plavaca su iz iste vinarije - viškog Vislandera.
Tomislav Jakopović, Sanda Vojković, Marina Vojković i Marko Vojković
4 položaja, 4 različita vina, a onda još i nova berba...
Za početak, na kušanju koje je moderirao Tomo Jakopović iz Vinskog kluba, kušana su 4 plavca iz berbe 2021., s položaja Ljubišće, Voščice, Milna i Tihobraće:
- Ljubišće - 15.5% alkohola, proljetni, voćan (prevladava šljiva), svjež
- Voščice - 15% alkohola, lakšeg tijela, herbalne note
- Milna - 15.5% alkohola, jača struktura, čisto i precizno vino, slojevito, pikantno
- Tihobraće - 15%, još intenzivnije od plavca s Milne, arome suhog voća (šljive), izraženi ali fini tanini
Nakon toga kušali smo i plavce sa ista 4 položaja, ali iz berbe 2019., koja su trenutačno u prodaji. Berba 2019. bila je svježija i vlažnija, a kušana vina imaju postotak alkohola između 13 i 14,5 posto. Manje su robusna i lakše se piju. Uz napomenu da će i plavci iz 2021. sigurno omekšati do izlaska na tržište, kako je istaknuo kolega Ivo Kozarčanin, također iz Vinskog kluba.
Kušanja plavca malog iz vinarije Vislander
"Moji su se preci na Visu vinima počeli baviti još u 19. stoljeću. Sadašnja je generacija krenula u posao prije 15-ak godina u starim viškim konobama, a završetak početka povratka vinarstvu bio je 2018. Tada smo dovršili modernu vinariju, što nam je omogućilo ozbiljno korištenje drvenih bačava i tehnika koje su nam prije bile nedostupne", ispričao je Marko Vojković, suvlasnik vinarije Vislander.
Kušanja plavca malog iz vinarije Vislander
Kušanja plavca malog iz vinarije Vislander
Kušanja plavca malog iz vinarije Vislander
Fantastična sedmorka
Razliku je Vojković zorno pokazao drugim dijelom prezentacije, u kojem je ponudio vertikalu 7 plavaca berbi 2020., 2018., 2017., 2016., 2015., 2013. i 2012. Ta se vina nisu, naravno, mogla uspoređivati detaljno poput onih na horizontalnom kušanju, ali vidjelo se da lijepo putuju kroz vrijeme i da svako ima svoju osobnost. Ovo su kušana vina:
- Milna 2020. - 15.5% alkohola, lijepe kiseline
- Ljubišće 2018. - 13.5& alkohola, dobro vino iz relativno lošije godine
- Milna 2017. - 14% alkohola
- Tihobraće 2016. - 14% alkohola, iznenađujuća svježina, tamna boja
- Milna/Tihobraće 2015. - 14.5% alkohola, cvjetno i voćno, dug aftertaste
- Milna 2013. - 14.5% alkohola, lagani touch breta
- Milna 2012. - 15.7% alkohola, snažno i zrelo
"Nadam se da će ovakva predstavljanja privući ljude da piju plavce i kupuju ih, pa da ostanu ovdje, a ne odlaze u izvoz", zaključio je Marko Vojnović.