Recenzije 31. listopada 2025.

Stigla je nova Santa Elisabetta, aktualnu berbu kušala sam u Noelu uz izvrstan izbor sljedova

santa elisabetta, noel, benvenuti
Na odličnoj večeri u zagrebačkom Noelu kušala sam premijerno teran Santa Elisabetta vinarije Benvenuti iz berbe 2021.
foto: Emina Basara
Teran Santa Elisabetta vinarije Benvenuti iz berbe 2021. može se kušati u odabranim restoranima u Hrvatskoj po posebnoj cijeni. Ovo genijalno vino kušala sam tijekom večer u zagrebačkom restoranu Noel

Teran Santa Elisabetta vinarije Benvenuti uistinu je posebno vino. Od početka njegove proizvodnje, još u vinogradu, sve se radi tako da bi se u konačnici postigla vrhunska kvaliteta. Sam položaj Santa Elisabetta uistinu je poseban i idealan - 330 metara nadmorske visine, tlo s visokim udjelom lapora i vapnenca, vinograd je cijeli dan izložen suncu, nema magle...

Važna je i selekcija grozdova tijekom dozrijevanja, a zatim, nakon berbe, slijedi i prerada u podrumu gdje ovo vino nakon fermentacije odležava dvije i pol godine u bačvama od hrvatskog i francuskog hrasta različitih volumena od 225, 500 i 2500 litara.

Potom slijedi i u nas ne baš uobičajen postupak - konačna selekcija najboljeg blenda koji će se puniti u boce, a u tome procesu, uz braću Alberta i Nikolu Benvenutija, sudjeluju eminentni sommelieri i vinski stručnjaci. Ovaj proces održan je već sedmu godinu zaredom, u Voloskom, u kultnom restoranu Plavi podrum.

benvenuti, santa elisabetta Možda vas zanima... Odabir finalne kupaže terana Santa Elisabetta jako je lijepa tradicija Najave

Posebno predstavljanje posebnog vina

Nakon što vino odradi i obavezno odležavanje u boci, vrijeme je za njegovo predstavljanje tržištu, a to je redovito, u slučaju terana Santa Elisabetta, kraj listopada i studeni. Svake godine braća Benvenuti priređuju posebno predstavljanje ovog posebnog vina, a ove godine, umjesto velikog eventa odlučili su se za promociju u kojoj mogu sudjelovati i krajnji konzumenti, odnosno najveći ljubitelji ovoga vina.

Naime, do kraja studenoga u određenim restoranima u Hrvatskoj vino Santa Elisabetta 2021., kao i njihova aktualna malvazija iz linije Livio berbe 2023. te druga Benvenuti vina mogu se naručiti po posebnim cijenama. Nije li to najbolji način da se vino kuša u najboljem okruženju - uz vrhunske zalogaje?!

benvenuti, noel, santa elisabetta | Author: Emina Basara Santa Elisabetta 2021. foto: Emina Basara

Večera u Noelu uz perfektnu Santa Elisabettu 2021.

Jedan od restorana koji sudjeluju u ovoj promociji je i zagrebački Noel, restoran s jednom Michelinovom zvjezdicom, a meni je pripala čast da isprobam upravo ovu ponudu. Trenutačno degustacijski meni Noela posebno je prilagođen ovoj promociji, uz dodatna jela na meniju, a osoblje restorana odlično prezentira ne samo jela, već i vina koja su ovaj put ipak bila u središtu pozornosti - Livio Malvazija 2023. te teran Santa Elisabetta 2021.

Večeru smo započeli uz zanimljive amuse bouche zalogaje, a nastavili smo uz popularna Noel štrukle uz koje se Livio Malvazija savršeno sljubila. Potom neizostavni Noelov slijed s raznim vrstama kruha, savršenim mliječnim pecivom te maslacem. 

benvenuti, noel, santa elisabetta | Author: Emina Basara Amuse bouche foto: Emina Basara benvenuti, noel, santa elisabetta | Author: Emina Basara Noel štrukli i Livio Malvazija = savršen par foto: Emina Basara

Nakon malog breaka uz kruh i maslac, umetnut je izvrstan Noelov signature slijed s pastrvom kao glavnom zvijezdom (dry ageana pastrva, u umaku od vina s malo bazge, uljem od kopra i ukiseljenim krastavcima te zalogajčićem od pastrve, ikre, jabuke i majoneze od hrena i kopra), također sjajno sljubljen s odličnom Livio Malvazijom.

benvenuti, noel, santa elisabetta | Author: Emina Basara Noelov signature slijed s pastrvom kao glavnom zvijezdom foto: Emina Basara benvenuti, noel, santa elisabetta | Author: Emina Basara Fenomenalno jaje u sorbulu foto: Emina Basara

Uz ovo divno bijelo vino savršeno je pasao i novi slijed - jaje u sorbulu (u Dalmaciji izraz za jelo koje čini meko kuhano jaje u koje se umače kruh). Riječ je o jelu naših djetinjstva, ali, naravno u Noel izvedbi: sourdough kruton na dnu ljuske od jaja, meko kuhano jaje, zabaione espuma s jajima i tartufima, uz ikru koju prvo pojedemo s gornjeg dijela dlana, nakon što nam ga poprskaju vodicom od ružmarina i geranija.

benvenuti, noel, santa elisabetta | Author: Emina Basara Tartelette s gljivama foto: Emina Basara benvenuti, noel, santa elisabetta | Author: Emina Basara Benvenuti Santa Elisabetta 2021. foto: Emina Basara

Sa sljedećim slijedom, koji je činio tartelette punjen tartarom od šampinjona, uz malo octa od kombuche, sa crnim fermentiranim češnjakom i gelom od šljiva, te s čipsom od kelja i pečenim šampinjonima na vrhu, promijenili smo i vino. U naše čaše napokon je stigla s nestrpljenjem očekivana Benvenuti Santa Elisabetta 2021. i odlično upotpunila aromatski profil ovog sjajnog zalogaja.

benvenuti, noel, santa elisabetta | Author: Emina Basara Srna s celerom i jus foto: Emina Basara benvenuti, noel, santa elisabetta | Author: Emina Basara Benvenuti Santa Elisabetta 2021. foto: Emina Basara

Za glavno jelo poslužena je srnetina s brunoise krumpirom kuhanim u maslacu i timijanu, kremom od 100% celera, laticama kadifice, laktofermentiranom raštikom punjenom raguom od piletine i povrća, te s crumbleom od svježeg kvasca i slatko-kiselom jabukom. A kako je teran Santa Elisabetta idealno vino za posluživanje uz ovakva kompleksna mesna jela, svjedočili smo još jednom savršenom spoju.

benvenuti, noel, santa elisabetta | Author: Emina Basara Sladoled od batata, povrtni ganache i cvjetni prah foto: Emina Basara benvenuti, noel, santa elisabetta | Author: Emina Basara Petit fours foto: Emina Basara

Nakon teškog glavnog jela poslužen je preddesert - sorbet od ružmarina, koji je lijepo očistio nepce za glavni desert - sladoled od batata, biskvit od karamele s malo moussea od bijele čokolade i povrtnim ganacheom, te espumom aromatiziranom cvijetom jasmina i cvjetnim prahom na vrhu.

I za kraj petit fours, mali slatki zalogaji - pralina od bijele čokolade, krema od limete, cvjetača; žele od višnje; madeleine u soku od limuna i limete... Sve u svemu savršeno večera i nezaboravno iskustvo u kojem su se sjajni Noelovi zalogaji savršeno sljubili s perjanicama vinarije Benvenuti.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.