Špajza 16. lipnja 2018.

Croatia: The Cookbook - novi projekt Mate Jankovića

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
„Croatia: The Cookbook spoj je prošlosti i smjer za budućnost“, rekao je urednik kuharice i renomirani chef Mate Janković. S njim smo kratko popričali o ovom velikom i hvalevrijednom projektu.

Sljedećeg će utorka na police Školske knjige stići revolucionarna kuharica koja objedinjuje rad 36 hrvatskih chefova, lokalne namirnice i dašak tradicije. Koncept je u Hrvatskoj potpuno nov, a rezultat je suradnje chefa Mate Jankovića, koji je debitirao u ulozi urednika, spomenute izdavačke kuće i ponajboljih kuhara koji su nesebično podijelili svoje znanje i ideje.

Iako je chefu Jankoviću ponuđeno da objavi vlastitu kuharicu, vodio se mišlju kako je „hrvatska kuhinja daleko šira od jednog kuhara“. Iz ovog se poštovanja prema tradiciji razvio projekt težak 600 stranica, na kojima je zabilježeno nasljeđe i potencijal hrvatske gastronomije te uspješna generacija chefova.

 

 

Okupili smo creme de la creme“, ponosno je rekao chef Janković.

„Kuhari vam stvarno vole dati materijal ako znaju da je namijenjen nečem korisnom – korisnom za njih, korisnom za društvenu poziciju kuhara, korisnom za promociju hrvatske gastronomije“, kazao je Janković o kolegama koji su sudjelovali u ovom ambicioznom projektu.

„Treba krenuti od ljudi koji su dobili Michelinove zvjezdice i time zadužili cijelu naciju – Rudolfom Štefanom i Danijelom Đekićem. Sudjelovali su i Hrvoje Kroflin, Goran Kočiš, David Skoko, Hrvoje Zirojević, Braco Sanjin, Ivan Pažanin... Žao mi je što nije bilo prostora za više kolega, ali nadam se da ćemo u reizdanjima sadržaj proširiti“, dodao je.

Nije nam želio otkrivati mnogo o receptima kolega, što će svakako učiniti prvo listanje kuharice uzbudljivijim, ali se ipak osvrnuo na vlastite. „Ja sam se fokusirao na dalmatinsku kuhinju, budući da moja obitelj vuče korijene od tamo. Pripremio sam marinadu, lešadu, neke stvari koje su vrlo klasične, a za desert kroštule“, kratko je rekao.

 

Možda vas zanima... Jednostavan foto recept chefa Mate Jankovića Recepti

 

Tradicionalno i lokalno, ali globalne vrijednosti

Croatia: The Cookbook za chefa Jankovića ima značaju sentimentalnu vrijednost, čak i kada po strani ostavimo činjenicu da je urednik; oslanja se na kuhinju predaka, a lako može poslužiti i kao inspiracija sljedećim generacijama. Bazirana je na lokalnim namirnicama, a kreativni su chefovi dobili slobodne ruke pri kreiranju recepata. „Gotovo su svi recepti izvedivi kod kuće i s osnovnom opremom. Uključene su i neke namirnice za čiji pronalazak treba uložiti više truda, kao i brojne namirnice koje se nalaze na policama trgovina“, pojasnio je.

Uz to što je kuharica hommage tradicionalnom, postoji još jedan bitan aspekt koji nikako ne smijemo zanemariti – značaj kuharice za turizam. „Imamo milijune turista koji ulaze i izlaze i zaista postoji prilika da kroz ovu kuharicu promoviramo chefove, restorane i hrvatsku gastronomiju općenito“, kazao je. Iz tog je razloga kuharica prevedena i na engleski jezik, zbog čega će se zasigurno naći i mnogim domovima u inozemstvu i predstaviti Hrvatsku u najboljem svjetlu.

 

Možda vas zanima... Mala škola savršenog rižota Mate Jankovića Špajza

 

Što dalje?

Slijedi najuzbudljiviji trenutak za sve one koji su sudjelovali u nastajanju Croatia: The Cookbook – postavljanje knjige u izloge knjižara. Od 19. će lipnja biti dostupna u Školskoj knjizi na hrvatskom i engleskom jeziku, a postoji mogućnost objave u digitalnom obliku.

„Za početak nadamo se da ćemo prodati mnogo primjeraka jer to znači da će biti prisutna u hrvatskim domovima kao generacijsko djelo. Bitno nam je da se preko kuharice povežu kolege i da se stvori dijalog, ali i da vidimo je li tržište uopće otvoreno za takve ideje“, završava Mate Janković, chef i urednik kuharice.

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.