Špajza 04. prosinca 2018.

Slatki okusi prošlosti i na vašem blagdanskom stolu

foto: Esplanade
gastro postao gastro.24sata.hr
Prošlog sam tjedna bila na predstavljanju knjige Maroja Mihovilovića „Kolači moje omame Vilme“. Razlog zbog kojeg o ovome pišem s odgodom je sladak – isprobala sam neke recepte!

U Esplanadi nas je dočekao filmski prizor, stol prepun kolača, božićnih zvijezda i kuglica. Jednako uzbuđenje osjetili smo i pri prvom listanju nove kuharice „Kolači moje omame Vilme“, koja je produkt suradnje novinara i publicista Maroja Mihovilovića, tima hotela Esplanade i Profila.

 

 | Author: Samir Cerić Kovačević foto: Samir Cerić Kovačević

 

Omama Vilma, baka Maroja Mihovilovića, prije stotinu je godina pažljivo tintom ispisivala svoje omiljene recepte. Dio su zapisivale i njene kćeri i unuke, ni ne sluteći kako će ova zamrljana bilježnica bez korica u drugom stoljeću dobiti novo, sjajno izdanje.

Recepti omame Vilme prepušteni su chefici Ani Grgić i njenom timu, koji je s poštovanjem rekonstruirao recepte, a samim time i povijest. Povremeno je taj posao uključivao i dešifriranje izblijedjelog krasopisa, kao i kratkih bilješki koje su Vilmi bile tek podsjetnik. Rezultat rada je 35 recepata, a sve je fotoaparatom zabilježila Berislava Picek. 

 

 | Author: Samir Cerić Kovačević foto: Samir Cerić Kovačević

Kolači omame Vilme bili su i na našem stolu

Nakon bogatog stola u Esplanadi, koji je u meni uspio pobuditi više blagdanskog raspoloženja nego paljenje lampica na Zrinjevcu, jednostavno sam morali isprobati nekoliko recepata.

Odmah nakon promocije, u šećernoj ekstazi, odabrala sam Tortu s vanili-kremom. Ovo definitivno nije prvi recept za kojim bi ja  posegnula, ali ograničili su me kasni večernji sati i stanje u hladnjaku. Priprema nije komplicirana, ali rezultat je izazvao zaista podvojene reakcije. S obzirom na poveću količinu maslaca, čak 300 grama, nekima je bila mrvicu prejaka, dok su drugi bili oduševljeni kremom. U znak poštovanja prema omami Vilmi, recept nisam mijenjala, ali vjerujem kako ću pri sljedećoj pripremi umanjiti količinu maslaca i šećera.     

 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

 

Za drugi eksperiment odabrala sam nešto jednostavnije i blaže – Kakao šnite. Ovaj kolač je svakako prihvatljiviji većem broju ljudi, a malo podsjeća i na browniese. Vrlo je brzo gotov, idealan za blagdanski stol i relativno jeftin. Napravila sam polovicu smjese, što je bilo sasvim dovoljno za četvrtasti kalup promjera 20 x 20 cm, i rezala na tanke šnite. Preporučujem vam da kupite kvalitetniji kakao kako bi vaše kocke/šnite bile što tamnije!

 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

 

Ako adventsko razdoblje želite zasladiti okusima s kraja 19. i početka 20. stoljeća, potražite knjigu „Kolači moje omame Vilme“. Cijena je 200 kuna, u potpunosti opravdanih sadržajem i opremom. Pisana je na hrvatskom i engleskom jeziku, a uz recepte, moći ćete pročitati i o Vilminom zanimljivom i pomalo dramatičnom životu.

 

 | Author: Samir Cerić Kovačević foto: Samir Cerić Kovačević
                                                           

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.