Zavrti jaje na stolu i doznat ćeš je li kuhano ili sirovo

Kelly Neil/Unsplash Jaja volimo pripremljena na barem 100 načina
Donosimo zanimljive činjenice o jajima, namirnici bez koje nema brojnih slanih jela, ali ni omiljenih deserata...
Vidi originalni članak

Kuhana, poširana, kao kajgana ili omlet, jaja jednostavno obožavamo. Bez jaja ne bi postojale ni naše omiljene slastice, a doručak ne bi bio isti. U svijetu se godišnje pojede preko milijardu jaja, a to nas ne čudi jer je ova mala namirnica savršen izvor proteina. 
 

Tips & Tricks Ljubitelji jaja moraju naučiti osnove. Imamo šalabahter... tips & tricks Kako provjeriti jesu li se jaja pokvarila
 

Koje će boje biti jaje?

Kako bi obilježili ova jajastičan dan, izdvojili smo 10 zabavnih i manje poznatih činjenica o jajima. Pridruži se i ti proslavi te nam svakako u komentarima napiši kako ti najviše voliš jesti jaja. 

  1. Kokoš formira jaje u periodu od 24 do 26 sati. Jednom kada ga snese, stvarati novo počinje nakon samo 30 minuta. Zanimljivo je da kokoš u tijelu ima nekoliko jaja u različitim fazama razvoja te da jedna kokoš snese oko 290 jaja godišnje. 
  2. Boja ljuske jajeta nije povezana s okusom samog jaja. Je li ljuska smeđa, bijela ili primjerice plava ovisi samo o pasmini kokoši. Zanimljivo je također da nam ušna školjka kokoši (da, kokoši imaju ušne školjke) može reći koje će boje biti jaje koje će snijeti. 

  3. Je li jaje svježe ili je neko vrijeme stajalo na polici možemo lako utvrditi trikom s čašom vode. Starija jaja imaju veći zračni mjehur što znači da će lakše plutati od svježih jaja koja tonu na dno čaše. Starija kuhana jaja se također lakše gule jer imaju veći zračni mjehur. 
  4. Žumanjak i bjelanjak zapravo imaju istu količinu proteina, no razlika je u kalorijama. Žumanjak sadrži nešto više masnoća i ima oko 60 kalorija, dok bjelanjak također ima 3 grama proteina kao i žumanjak, ali sadrži samo 15 kalorija. 
  5. Debljina ljuske jajeta ovisi o starosti kokoši. Što je kokoš starija, stvarat će jaja tanje ljuske koja se lakše razbija. 
  6. Iako sirova i kuhana jaja imaju isti količinu proteina, oni postaju lakše dostupni našem organizmu tek nakon kuhanja. Točnije 51 % proteina iz sirovog jajeta je probavljivo, dok je u kuhanom jajetu ta brojka čak 91 %.
  7. Ako nisi sigurna je li jaje sirovo ili kuhano, jednostavno ga zavrti na stolu. Kuhano jaje će se nastaviti vrtjeti pravilnom ritmom dok će se sirovo jaje početi ljuljati.


     
  8. Dok u brojnim zemljama na mladence bacamo rižu, u Francuskoj je običaj da mladi par nakon vjenčanja razbije jaje na pragu doma kako bi osigurali što sretniji brak i što više zdravih beba. 
  9. Najveće kokošje jaje na svijetu težilo je gotovo pola kilograma i imalo je dva žumanjka i duplu ljusku. 
  10. Pravilo je da veće ptice nesu i veća jaja, no kada gledamo u odnosu na tjelesnu masu ptice, najmanje jaje nese noj, a najveće kolibrić. 

Isprobaj i ove ukusne recepte u kojima su jaja najvažniji sastojak:

 

dobro jutro! Evo kako celebrity chef Jamie Oliver pošira jaja Kremasto i začinjeno Jaja u pikantnom umaku od rajčice Ljetni specijaliteti Pripremi kremastu tjesteninu s tikvicama, parmezanom i jajima

 

Posjeti Gastro.hr