Špajza 03. ožujka 2024.

Kako provjeriti jesu li se jaja pokvarila

jaja
Jaja foto: Alice Pasqual/Unspalsh
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne želiš baciti jaja, no ne možeš ni 100 % tvrditi da su sigurna za konzumaciju? Donosimo četiri odlična koraka pomoću kojih ćeš lako provjeriti jesu li se jaja pokvarila

Znaš li da jaja kupljena u supermarketu mogu trajati u hladnjaku samo 3 do 5 tjedana? U ovo vrijeme kad je sve skupo i preskupo, svi napokon više pazimo da ne bacamo hranu, no kad je vrijeme da je ipak – bacimo? Donosimo ti nekoliko trikova koji će ti pomoći da otkriješ jesu li se jaja pokvarila?

Sva četiri navedena koraka izuzetno su jednostavna i ako ih primijeniš lako ćeš provjeriti jesu li se jaja pokvarila… Ovi trikovi mogu te spasiti od želučanih problema, neukusnog doručka, ali i salmonele (da nju izbjegneš trebaš dobro termički obraditi i svježe jaje!).

U nastavku donosimo 4 koraka za provjeru – jesu li se jaja pokvarila…

 

Tvrdo kuhano jaje Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati jaje Špajza

 

Provjeri datum na pakiranju jaja

Nije neka mudrost kad želiš provjeriti jesu li se jaja pokvarila, da pogledaš datum isteka roka trajanja. No ako je prošlo samo nekoliko dana od isteka roka možda ih ipak ne moraš baciti, nego prvo primijeni sljedeća 3 trika za provjeru jesu li se jaja pokvarila.

Ako je prošlo više od tjedana dana od isteka roka, za pretpostaviti je da jaja više nisu dobra za jelo.

 | Author: Kaboompics/Pexels Datum isteka roka trajanja prvi je pokazatelj jesu li se jaja pokvarila foto: Kaboompics/Pexels

Iskušaj test plutanja jaja na vodi

Ako želiš uz pomoć ovog trika provjeriti jesu li se jaja pokvarila ili su svježa, trebat će ti čaša vode. Čašu napuni vodom do ¾ i spusti jaje u nju.

Ako jaje potone na dno čaše i leži na svojoj duljoj strani to znači da je sigurno za konzumaciju. Ako pluta na površini to znači da se vjerojatno pokvarilo. Takvo plutajuće jaje ili baci u smeće ili napravi sljedeća 2 koraka provjere jesu li se jaja pokvarila.

 

Meko kuhano jaje Možda vas zanima... Savjeti Jamieja Olivera za savršeno kuhana jaja Špajza

 

Pomiriši jaje

Iako je test plutanja vrlo pouzdana metoda provjere jesu li se jaja pokvarila, i dalje treba računati i na vlastita osjetila. Primjerice, tvoj nos može itekako dobro utvrditi jesu li se jaja pokvarila.

Razbij jaje u zdjelicu i dobro ga ponjuškaj. Svježa jaja uglavnom nemaju nikakav miris, ili jednostavno mirišu svježe, no ako jaje ima neugodan miris, primjerice na sumpor, sigurno je pokvareno. Takvo jaje trebaš obavezno baciti, a zdjelicu u kojoj je bilo dobro dezinficirati.

 | Author: Kelly Neil/Unsplash Jaja - jesu li svježa? foto: Kelly Neil/Unsplash

Dobro gledaj

Ako su se jaja pokvarila, ona će ti sama na neki način to 'priopćiti'. Čak i kad je u ljusci možeš prepoznati pokvareno jaje. Jaje koje se pokvarilo imat će male pukotine ili puderasti sloj, što je jasan znak prisustva veće količine bakterija ili plijesni, odnosno da su se jaja pokvarila.

Ako je jaje napuknuto, pripazi na boju njegova bjelanjka kad ga otvoriš. Ako bjelanjak ima ružičasti odsjaj, a žumanjak se potpuno raspao, to je jaje definitivno pokvareno.

Jaja | Author: Gaelle Marcel/Unsplash Jaja foto: Gaelle Marcel/Unsplash

Provjeri i druge trikove i recepte vezane uz jaja...

 

Jaja Možda vas zanima... Mudrost s društvenih mreža: Praktični trikovi s jajima Špajza Možda vas zanima... Saznaj kako celebrity chefovi rade omlet i što savjetuju Recepti Šnenokle Možda vas zanima... Šnenokli i paradižot su omiljene ljetne slastice Recepti Možda vas zanima... Pali mikrovalku, peci jaja! 5 trikova za bržu pripremu Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.