Recepti 12. lipnja 2023.

Šnenokli i paradižot su omiljene ljetne slastice

Šnenokle
Šnenokle ili paradižot, pitanje je sad foto: Instagram @kochmitherz_lisa
gastro postao gastro.24sata.hr
Nekada smo šnenokle i paradižot pripremali s našim bakama, a sada je vrijeme da ih pripremimo i sami

Šnenokle i paradižot obilježili su djetinjstva mnogih, ali i danas ih rado pripremamo u vrijeme proljeća i ljeta. Recept od 4 jaja isti je kao recept po kojem se šnenokle i paradižot pripremaju već naraštajima, a na tebi je samo da odlučiš hoćeš li poslužiti šnenokle ili paradižot s keksima i čokoladom. 

Šnenokle ili paradižot?

Iako mnogi smatraju da su šnenokle i paradižot isto jelo, postoji mala razlika. Baza recepata je ista, no ako pripremaš paradižot trebat će ti nekoliko dodatnih sastojaka.

Dok su šnenokle napravljene od jaja, mlijeka i šećera, za paradižot su ti potrebni keksi te čokolada koju ćeš naribati na kraju. Šnenokle su nešto popularnije u kontinentalnoj Hrvatskoj, dok ćemo paradižot pronaći u kuharicama priobalja. 

 | Author: Shutterstock Šnenokle; foto: foto: Shutterstock

Šnenokle i paradižot pripremi po receptu naših baka 

Iako su šnenokle i paradižot recept na bazi jaja, trebat će ti tek 4 jaja. Najprije je potrebno razdvojiti žumanjke od bjelanjaka te bjelanjke istući u pjenasti snijeg.

Za još pjenastije bjelanjke za paradižot ili šnenokle dodaj nekoliko kapi limunovog soka prije izrađivanja. Bjelanjke najprije skuhaj u mlijeku te zatim isto mlijeko iskoristi za pripremu žute kreme od žumanjaka. Za nešto gušću žutu kremu dodaj malo manje mlijeka, oko 700 mililitara.

Ako pripremaš šnenokle jednostavno posluži kremu od žumanjaka s mekim bjelanjcima, no ako se odlučiš za paradižot, prije posluživanja u zdjelicu dodaj kekse i sve zaokruži naribanom čokoladom. 

 | Author: Shutterstock Za još pjenastije bjelanjke za paradižot ili šnenokle dodaj nekoliko kapi limunovog soka; foto: foto: Shutterstock

Šnenokle ili paradižot

Sastojci: 

  • 4 jaja
  • 1 l mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo limunovog soka 
  • za paradižot dodaj petit beurre kekse i naribanu čokoladu

Postupak:

  1. Najprije odvoji žumanjke od bjelanjaka. 
  2. U posudu s bjelanjcima dodaj nekoliko kapi limunovog soka, jednu žlicu šećera i dobro izradi u pjenasti snijeg. 
  3. Mikserom posebno izradi žumanjke s tri žlice šećera i vanilin šećerom.
  4. U lonac ulij mlijeko te ga zakuhaj do vrenja. 
  5. Žlicom pažljivo snijeg od bjelanjaka dodaj u mlijeko i kuhaj kratko te ih zatim prebaci u zdjelicu. Napomena: Ako pripremaš paradižot, u posudu poslaži kekse i na njih dodaj kuhane bjelanjke.
  6. Kada izvadiš bjelanjke iz mlijeka, u još vruće mlijeko dodaj smjesu žumanjaka i šećera te kuhaj oko tri minute.
  7. Kada je kuhana, žutu kremu prelij preko kuhanih bjelanjaka i ostavi da se desert dobro ohladi.
  8. Po želji na paradižot ili šnenokle naribaj čokoladu prije posluživanja, a možeš poslužiti i s petite beurre keksima. 

Savjet više:

Šnenokle ili paradižot možeš poslužiti i sa šumskim voćem, karamelom ili posuto tostiranim orašastim plodovima. Nije dio tradicije, ali je jako, jako ukusno.

 

Isprobaj i ove tradicionalne slastice iz bakine kuhinje:

 

Možda vas zanima... Prigorski cukarinčići - poslastice iz bakine kuhinje Kolumne Možda vas zanima... Recept za šufnudle iz bakine kuhinje Recepti makovnjača Možda vas zanima... BLAGDANSKI HIT Makovnjača po bakinom receptu Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.