Jaja su mnogima omiljena namirnica; lako se pripremaju i jako su ukusna! Koristimo ih svakodnevno za pripremu različitih slanih i slatkih jela, no pitanje je koliko zapravo znamo o jajima? Bon Appetit donosi zanimljive činjenice o skladištenju, svježini i pripremi jaja...
Skladištenje jaja
Najbolje mjesto za skladištenje jaja je hladnjak. Kako bi produžio životni vijek jaja, stavi ih na policu unutar hladnjaka, gdje su temperature niže i drži ih u kartonu (ili u dijelu predviđenom za jaja). Prije nego ih pohraniš u hladnjak, nemoj ih ispirati u vodi. To može dovesti do značajnog smanjenja trajnosti.
Ako se pitaš zašto jaja u SAD-u moraju biti u hladnjaku, a u nekim drugim dijelovima svijeta ne, to je zato što se američka jaja peru prije nego što se prodaju, čime se uklanja zaštitna kožica koja bi ih zaštitila od kvarenja na sobnoj temperaturi.
Naljepnice i oznake na kartonu
Ako misliš da je periodni sustav zbunjujući, pogledaj naljepnice i oznake na kartonima s jajima u lokalnoj trgovini. Toliko riječi! Toliko simbola! Sigurno si primijetio da na kartonima jaja pišu oznake S, L, M, XL - evo što to znači. Jaja »A« klase i »oprana jaja« se prilikom stavljanja u promet obzirom na težinu razvrstavaju u četiri razreda i označavaju sa:
- »XL« – vrlo velika: jaja od 73 g i veća;
- »L« – velika: jaja od 63 g do 73 g;
- »M« – srednja: jaja od 53 g do 63 g;
- »S« – mala: jaja manja od 53 g.
Svježe je najbolje!
Svježa jaja lakše je pržiti (bjelanjci ostaju na mjestu, a žumanjci vjerojatnije ostaju tekući), poširati i kuhati. Starija jaja, međutim, lakše ćeš oguliti. U trgovini je najbolje potražiti jaja koja imaju najdulji rok valjanosti.
Najbolji način kako prepoznati je li jaje svježe jest metoda uranjanja u vodu. Dakle, ako želiš znati starost jaja, stavi ga u posudu s vodom: ako se digne na površinu, staro je. Suprotno, što brže jaje potone na dno posude, to je ono svježije.
Tajna kremaste kajgane
Za najkremastiju kajganu, jaja uvijek posoli prije stavljanja na vruću tavu. Naime, sol sprječava da se bjelančevine u jajima prečvrsto vežu dok se zagrijavaju, što znači da će prethodno posoljena kajgana imati sočniju, nježniju i kremastiju teksturu. U idealnom slučaju, sol bi trebao staviti u jaja 15 minuta prije početka kuhanja kako bi se sol otopila u smjesi, ali čak i minuta može učiniti razliku.
Koliko dugo kuhati jaja?
Koliko dugo kuhati jaja da žumanjak ne bude pretvrd ili mekan? Jednostavno je! Ako želiš meko kuhana jaja, odnosno kremasti žumanjak, jaja nakon vrenja kuhaj još 6 minuta, a za tvrdo kuhana od 10 do 12 minuta.
Postoji više načina za prženje jaja...
- Ako voliš začinjenu hranu, posluži se odličnim trikom; dno tave premaži maslinovim uljem i zagrij ga. Kada je ulje toplo, dodaj mljevene ili zdrobljene začine - papriku, kurkumu, crni papar, a zatim razbi jaja direktno u tavu.
- Ako želiš nešto kremasto i nježno, otopi jednu žlicu maslaca na laganoj vatri, a zatim razbij cijelo jaje. Miješaj ga s maslacom dok ne postane kremasto.
- Ako želiš bogati okus, u tavi zagrij vrhnje za kuhanje, a zatim dodaj jaja.
Ako voliš jaja, potrebna ti je tava koja se ne lijepi!
Kvalitetna tava neophodna je za kuhanje najkremastijih kajgana, fritaja i hrskavih prženih jaja. Ako moraš odabrati samo jednu veličinu, izaberi tavu veličine 25 cm.
"Sobna temperatura" nije samo dosadan prijedlog
Ako recept zahtijeva jaja sobne temperature za to postoji i jako dobar razlog; jaja sobne temperature bolje povezuju ostale sastojke. U slučaju da ne možeš odvojiti sat vremena da jaja dođu na sobnu temperaturu, postoji i prečac:
- Stavi jaja u posudu.
- Napuni posudu vrućom vodom iz slavine.
- Dok pripremaš ostale sastojke, jaja će se zagrijavati. Trebat će im najmanje pet minuta da dođu na sobnu temperaturu.
Snijeg od bjelanjaka može ispasti savršeno!
Pravilna priprema snijega od bjelanjaka ključ je ukusnih slastica. Bjelanjke oprezno odvoji od žutanjaka jer i mali, zaostali komadić žutanjka može uzrokovati da snijeg ne bude željene čvrstoće. U bjelanjke možeš dodati nekoliko kapi limunovog soka kako se bjelanjci ne bi razdvajali i kako bi ubrzao proces izrade snijega. Bjelanjcima svakako dodaj i prstohvat soli, tako ćeš lakše dobiti čvrsti snijeg.
Recepti s jajima: