Mala enciklopedija začina: 1. Peršin

Thinkstock
Peršin je jedan od najpopularnijih začina na svijetu. Ovaj čest gost naše kuhinje dolazi iz južne Europe i nevjerojatno se dobro slaže s čitavim nizom namirnica.
Vidi originalni članak

Najzanimljiviji i najslavniji dio povijesti peršina je priča iz vremena starogrčke kulture u kojoj je peršin bio sveta biljka, a njegovim vijencem stari su Grci okrunjivali slavodobitnike.

Stari Rimljani su peršinom hranili svoje gladijatore prije borbe, ne samo da bi stekli hrabrost, nego da im on da snagu, lukavstvo i oštre reflekse.

Poznati francuski herbalist Maurice Mességué rekao je kako bi bila ludost koristiti peršin samo za ukrašavanje jela: "Takve ukrase obavezno valja pojesti"!

 

 


Peršin (Petroselinum hortense) dvogodišnja je povrtna biljka. U prvoj godini vegetativnog rasta razvija korijen kremastobijele boje koničnog oblika. Iz glave korijena izrasta skraćena stabljika koju čine tamnozeleni rasperjani listovi s dugim peteljkama.

Listovi su karakterističnog mirisa, sadržavaju eterično ulje. Listovi se veoma brzo regeneriraju pa se mogu brati tokom cijele vegetacije.

Peršin je bogati izvor vitamina C i B-kompleksa, karotenoida, minerala kalija, sumpornih soli, kalcija, željeza, flora, joda, mangana i bakra. Listovi sadrže klorofil, te flavon apigenin, koji ima svojstva koja djeluju protiv bakterija, protiv upala i protiv oksidacije.

 



Peršin u jelima


Peršin je jedna od najrasprostranjenijih začinskih biljki s raznovrsnom primjenom, praktično kod svih jela. Jelu se najčešće dodaje sitno nasjeckan list i to pri kraju kuhanja, ili kao ukras, jer tada čuva sva svoja začinska i ljekovita svojstva. Korijen se koristi kod kuhanja.

Peršin je najbolje koristiti u svježem stanju. Uvijek je bolji svježi od sušenog. Ako ste u mogućnosti birajte peršin iz eko-uzgoja ili uzgojite vlastiti. Stavite li peršin u posudicu s vodom, ostat će svjež i nekoliko dana, u hladnjaku i do tjedan dana, ako promjenite vodu.

 

 


Peršin se može posušiti u dehidratoru ili pećnici, te zamrznuti. U juhe i variva peršin stavljajte pred kraj kuhanja, da bi se sačuvali vrijedni sastojci kojima obiluje.

Možete pripremiti i kocke za juhu. Zajedno sa različitim povrćem (mrkva, celer) sameljete peršin (i list i korijen) i smjesu stavite u kockice za zamrzavanje vode (za pravljenje leda). Kocke pohranite u vrećicu i imat ćete izvrstan dodatak juhe, variva, umake posebice tijekom zimskih mjeseci.

Neke od ne tako uobičajenih načina pripreme peršina pronađite među sljedećim receptima!

 

Neka vas iznenadi - kolač od peršina

finger food Nešto sasvim drugačije: Kroketi od krumpira i peršina

Ručak i pol'! Pečena pileća prsa s nadjevom od kruha i peršina

kruh Kruh sa sirom, slaninom i svježim peršinom

 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr