Ne bacaj zagoreno meso – spasi ga na kreativne načine

SHUTTERSTOCK Tanka je linija između savršene karamelizacije i zagorenog mesa
Zagorilo ti je meso? Pa što onda, događa se i najboljima! Umjesto da sve baciš u smeće otkrij puno kreativnih načina na koje ga možeš iskoristiti u pripremi drugih obroka
Vidi originalni članak

Ako je tvoje jelo toliko prigorjelo da je poprimilo neugodan okus, onda ne preostaje ništa drugo nego da ga baciš. No vrlo često dogodi se da ti malo zagori i da pomisliš kako mu nema spasa. Nije istina – postoji jako puno načina na koje se malo pregoreno meso može iskoristiti u pripremi nekih drugih jela.

Ako se meso samo prilijepilo za dno posude u kojoj se peklo ili pirjalo, treba odmah promijeniti posudu i dodati namirnice ili začine jakog okusa koji će nadvladati i najmanji trag po zagorjelom. U tu svrhu upotrijebi, primjerice, kosane kapare, limun, malo vina, vrhnja Ili slično.

 

top 3 Nije bolonjez - 3 najbolja jela s mljevenim mesom!

 

Ništa ne bacaj, iskoristi što se može

Usprkos pomnom odabiru mesa i najpažljivijem kuhanju, pirjanju ili pečenju, može se dogoditi da meso ne bude tako mekano kako očekuješ. Ako se to dogodi, meso možeš poboljšati tako da ga izrežeš na što tanje šnite i da ga zatim propirjaš u soku od pečenke u koji se stavi na vrh noža sode bikarbone.

 

Ako se radi o mesu iz juhe, propirjaj ga na masnoći u kojoj se pržio kosani luk s dodatkom uobičajenih začina, a zatim zalij juhom. Ako ti odgovara, možeš dodati I malo rajčice. Tako pripremljeno meso, koje nije bilo dovoljno mekano i sočno, je ukusnije.

Ako je meso sasvim tvrdo, jednostavno ga samelji u stroju za mljevenje mesa. S malo masnoće i brašna napravi svijetli zapržak koji se zalije s malo hladnog mlijeka (bešamel-umak), u nj stavi samljeveno meso, začini mirodijama po ukusu i dobro prokuhaj. Od ohlađene mase oblikuj krokete ili tanke odreske, potom ih uvaljaj u mrvice I prepeci na masti ili ulju.

 

za mesoljupce Recepti u kojima pečeno meso uvijek ispade savršeno

 

U posudi u kojoj se prije peklo meso, a koja nije oprana, možeš skuhati nekoliko kostiju, korjenasto povrće i razne ostatke povrća, pa onda dodati, prema potrebi, kocke za goveđu juhu i dobro sve prokuhati. Na kraju dodaj malu, ali u posudu u kojoj se juha servira, žlicu mirodija - jer se mirodije ne smiju kuhati s juhom. U vruću juhu, pak, umiješaj žlicu svježeg maslaca.

Dobro je znati Ovi trikovi za pohranu pomažu da meso duže traje i bude kvalitetnije

Posjeti Gastro.hr