Špajza 04. listopada 2022.

Ovi trikovi za pohranu pomažu da meso duže traje i bude kvalitetnije

foto: Pixabay
gastro postao gastro.24sata.hr
Pogreške u skladištenju hrane mogu imati velike zdravstvene posljedice. U najgorem slučaju, možeš završiti s bakterijskom infekcijom ili trovanjem hranom. U najboljem slučaju, nepotrebno rasipaš dragocjene sastojke - i velike novce u trgovini. Zato su ovi trikovi pravi spas za sve nas

Dobra vijest je da puno stvari u životu možemo kontrolirati - više nego što mislimo. Iako imamo dobre namjere, kada je u pitanju pravilno skladištenje skupih, kvarljivih sastojaka poput sirovog mesa, često dolazi do zabuna u praksi. Gdje treba držati meso u hladnjaku i kada je pravo vrijeme za zamrzavanje? Trebamo li meso držati u ambalaži ili ga prebaciti u drugu vrećicu, foliju ili spremnik kako bismo mu produljili trajnost? I koji je najbolji, najsigurniji način za odmrzavanje mesa kada je zamrznuto?

Spremanje u hladnjaku

Treba li pohraniti meso u bilo što drugo osim mesarskog papira u kojem se obično dobiva?
Meso treba čuvati čvrsto zamotano kako bi se smanjila njegova izloženost zraku. Tzv. mesarski papir je izvrstan za hladnjak, jer je namijenjen za čuvanje mesa nekoliko dana. Ako želiš zamrznuti meso u mesarskom papiru, dodatno ga zamotaj i u vrećicu sa zatvaračem kako bi se maksimalno smanjila izloženost zraku i vlazi.

Zamrznuta hrana Možda vas zanima... Mali vodič: Koliko hrana traje u zamrzivaču? Špajza

Najpametniji način čuvanja hrane u hladnjaku za dugotrajnu svježinu

Ako je meso već odmrznuto i iskorištena tek polovica, koji je najbolji način da ponovno zamotaš ostatak za pohranu? Uvijek u vrećici na zatvarač. I plastična folija izvrsna je opcija za ponovno pospremanje ili zamrzavanje svježeg mesa. No trebaš znati i da kvaliteta mesa i njegov okus znatno gube ponovnim zamrzavanjem zato je naš prijedlog – bolje ga odmah iskoriti cijelog.

Kada je najbolje vrijeme za zamrzavanje mesa?

Stručnjaci uvijek preporučuju da meso staviš u zamrzivač dok je još svježe. Tako će na najbolji način sačuvati svoju kvalitetu. No, ako ga ipak moraš zamrznuti u zadnjem trenutku kako ne bi propalo obavezno stavi na njega neku oznaku da znaš kada je zamrznuto i da ga, čim se odmrzne, trebaš što prije obraditi i pripremiti.

Isto tako, trebaš znati da se ne preporučuje držati meso u zamrzivaču dulje od nekoliko mjeseci, u krajnjem slučaju maksimalno do godinu dana - što je manje vremena zamrznuto, to će bolje zadržati svoju kvalitetu i cjelovitost.

Hrana u zamrzivaču Možda vas zanima... Ovih pet namirnica nikako nemoj zamrzavati! Špajza

Koji je najbolji način za odmrzavanje mesa?

Meso pusti da se lagano odmrzava. Brzo zamrzavanje i lagano odmrzavanje najbolji su način da se izbjegne ugrožavanje kvalitete mesa. Najidealnije bi bilo isplanirati dan unaprijed i prebaciti meso iz zamrzivača u hladnjak. No, imaj na umu da velikim komadima mesa (kao što su, primjerice, smrznuta puretina i svinjska lopatica) može trebati nekoliko dana da se odmrznu u hladnjaku.

Ako se, pak, ne sjetiš planirati unaprijed, meso možeš brzo otopiti i u zdjeli hladne vode. Za mala pakiranja mesa (oko pola kilograma), to ne traje dugo - otprilike sat vremena. Većim pakiranjima možda će trebati i do dva sata.

Je li odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici dobro?

Ako ikako možeš izbjeći ovakav način odmrzavanja, onda to i napravi. Samo prirodnim odmrzavanjem možeš najviše zaštititi teksturu i kvalitetu mesa od promjena.

Možeš li staviti djelomično smrznuti komad mesa u pećnicu?

Definitivno ne. Neće se ravnomjerno ispeći i najvjerojatnije će uništiti teksturu mesa u procesu.

Možda vas zanima... Najbolji vodič za skladištenje i zamrzavanje šumskog voća Špajza

Sigurnost hrane na prvom mjestu

Kako možeš znati je li meso sigurno za jelo?

Prije svega, vjeruj svojim osjetilima. Svježe meso treba čuvati u hladnjaku na najviše 4 stupnja ili nižoj. Obrati pozornost na datume "pakirano" ili "upotrijebiti do" zbog sigurnosti da koristiš meso dok je svježe. Meso treba imati lijepu, svijetlu boju (ne sivu), mora biti vlažno i svježe na dodir (ne ljepljivo), i najviše od svega, vjeruj svom nosu - meso koje se kvari često ima jak miris.

Preporučuje se iskoristiti svježe mesa zamotano u papir unutar tri do četiri dana od kupnje. Ako je meso vakuumirano, najbolje ga je upotrijebiti ili zamrznuti unutar dva tjedna od datuma 'pakiranja'. Što prije skuhaš meso, ono će biti svježije i ukusnije.

No, ne očajavaj ni ako ti se izjalove planovi – ako ga ne iskoristiš odmah, dobro ga zamotaj i zamrzni za kasnije. A onda lagano odmrzni!

Možda vas zanima... Imamo savjete za pripremu i zamrzavanje sendviča Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.